Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Harmadfokú hőségriadó: tovább tart a kánikula!
2012. június 20.
Az országos tisztifőorvos a 2012. június 18. hétfő 12.00 órától kiadott másodfokú hőségriasztást harmadfokúra emelte és június 22., péntek éjfélig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Ezeken a napokon a napi átlaghőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a mediterrán térségből továbbra is meleg és száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Szerdán és csütörtökön az ország túlnyomó részén 27 fok feletti középérték valószínű. A jelenlegi számítások szerint pénteken a hűvösebb levegő első hulláma a nyugati, északnyugati országrészt már eléri, így ott mérséklődik a nappali felmelegedés, de a középső és a keleti területeken csak a hétvégén gyengül a kánikula.
 
Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

június 20. szerda:        hajnalban 15, 22oC                 napközben 33, 36oC
június 21. csütörtök:  hajnalban 17, 22oC                 napközben 32, 37oC
június 22. péntek:       hajnalban 18, 23oC                 napközben 28, 34oC
június 23. szombat:     hajnalban 16, 21oC                 napközben 26, 31oC
 
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket!
 
További információk:
A hőségriasztás fokozatai, fontos tanácsok hőség idejére (video):

 (megszólal: Dr. Páldy Anna, főigazgató helyettes, Országos Környezetegészségügyi Intézet) 
 
Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat.

Vissza