Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Szórakozóhelyek ellenőrzése
2012. július 07.
A Budapesten 2011-ben, a West Balkán szórakozóhelyen bekövetkezett, három áldozatot követelő tragédiát követően a katasztrófavédelem az ország valamennyi zenés-táncos szórakozóhelyét ellenőrizte. A szórakozóhelyeket érintő akciók idén folytatódtak: a katasztrófavédelmi kirendeltségek az év első hat hónapjában országosan több mint négyszáz tűzvédelmi ellenőrzést tartottak.
A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló jogszabály értelmében a kirendeltségek ahatósági ellenőrzéseken túl közel háromszáz engedélyezési eljárásban is eljártak szakhatóságként.
 
Az országos ellenőrzéssorozat, valamint a rendezvénytartási engedély beszerzésének kötelezettsége jelentősen javította a zenés szórakozóhelyek tűzbiztonságát. A szórakozóhelyek üzemeltetőit egyre inkább jellemzi a jogkövető magatartás. Ezt mutatja, hogy csökken a hiányosságok, szabálytalanságok miatt kiszabott szankciók, illetve az elutasító szakhatósági állásfoglalások száma. Az üzemeltetők tehát egyre inkább törekednek a rendezvények biztonságos lebonyolítására, a szórakozni vágyok biztonságának megteremtésére.
 
Ezzel együtt még mindig vannak szabálytalanságok és hibák: az első félévben több mint ötven tűzvédelmi bírságot szabtak ki első fokon, összesen több mint nyolc és fél millió forint értékben. Ritkábbak a súlyos szabálytalanságok, így idén már csak öt szórakozóhelyet kellett bezárni, és hat esetben utasították el a szakhatósági állásfoglalás kiadását.
 
Az ellenőrzések hatására a szórakozóhelyek biztonságosabban üzemelnek, ami indokolttá teszi, hogy folytatódjon a hatósági kontroll. Mindannyiunk közös érdeke, hogy gyermekeink biztonságos körülmények között szórakozhassanak.


Vissza