Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Felkészülten egy esetleges árvíz fogadására
2010. november 26.
A jövő hét végéig három mediterrán ciklon érinti a Kárpát-medencét. Ezek közül az első ma éjszaka és holnap délelőtt okoz sokfelé csapadékot, a második ciklon hatására vasárnap délutántól hétfő délig várható kiadós mennyiségű csapadék, eső és hó is a harmadik ciklonális hullám kedden, szerdán okoz esőt, havazást.
Összességében a következő 10 napban 30-60 mm csapadék valószínű, azonban a Dráva, Mura, Tisza vízgyűjtőin ez akár a 80-100 mm-t is elérheti.
 
Várható árvízi helyzet
 
Az elmúlt hét elején lehullott csapadék következtében már egy kisebb árhullám vonult végig a Sajón, Tarnán és a Zagyván. A Sajón a vízszintek meghaladták a III. fokú árvízvédelmi készültség szintjét.
 
A jövő hét végéig várható további csapadékok ismét árhullámokat indíthatnak az észak magyarországi folyókon.
 
A 4-6. napos előrejelzés valószínűsége 50 %, az egy hetesé már csak 30%, ugyanakkor nem zárható ki egy esetleges árvíz kialakulására akár a Sajó-Hernád, akár a Zagyva-Tarna vízrendszerében, vagy a Felső Tiszán és a Bodrogon.
 
A területileg illetékes környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok megkezdték a felkészülést az árvíz fogadására.
 
Dr. Bakondi György tű. altábornagy, katasztrófavédelmi főigazgató intézkedésére összeült a Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Védelmi Bizottság, hogy áttekintsék a szükséges intézkedéseket; az ülésről külön közleményben tájékoztatjuk a közvéleményt.
 
Annak ellenére, hogy a május-júniusi árvizekhez hasonló árhullám kizárt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mintegy 1 millió darab, Szabolcs - Szatmár-Bereg megyében mintegy 800.000 homokzsákot készített elő a katasztrófavédelem.
 
Amennyiben a védekezés érdekében szükségessé válik, mind Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mind bármely érintett területen haladéktalanul megkezdik munkájukat a szükséges tűzoltó, és polgári védelmi erők is.
 
Budapest, 2010. november 26.


Vissza