Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
SAJTÓMEGHÍVÓ
2012. október 17.
Egy éve tartó, teljes körű szakmai felkészülés után a HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezet megmérettette magát az ENSZ Nemzetközi Kutató és Mentő Tanácsadó Csoport (INSARAG) minősítő gyakorlatán. A minősítés megszerzése mellett a terep- és törzsvezetési gyakorlatnak az is célja volt, hogy a mentőszervezetek bemutassák azokat a mentési képességeiket, amelyekkel a hazai és nemzetközi katasztrófahelyzetek során segíteni tudnak a bajbajutottakon.
A rendezvény időpontja:     2012. október 18. 15:00
 
A rendezvény helyszíne:     4200 Hajdúszoboszló, Tessedik Sámuel utca
 
A gyakorlat zárásaként Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok, főigazgató-helyettes köszöni meg a minősítők munkáját, illetve emléklapot ad át a gyakorlat valamennyi résztvevőjének. Ezt követően sajtótájékoztató keretében ismerteti a minősítés folyamatát és eredményét.
 
A nemzetközi minősítésen átesett HUNOR Mentőszervezet Magyarország hivatalos mentőcsapata, amely alkalmas a bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák során jelentkező speciális mentési feladatok elvégzésére, az elsőként beavatkozók megerősítésére. Magyarországon a HUNOR a hivatásos katasztrófavédelemi szerv központi, külföldön pedig Magyarország hivatalos katasztrófavédelmi mentőcsapataként végzi majd tevékenységét. A HUSZÁR Mentőszervezet önkéntesei szintén speciális, a katasztrófahelyzetek felszámolása során jól alkalmazható szaktudással és tapasztalatokkal rendelkeznek. Mindkét mentőszervezet vezetőit hónapokon keresztül részesítette elméleti és gyakorlati képzésben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, hiszen egy-egy beavatkozás során meghatározóan fontos, hogy képesek legyenek csapatukat az INSARAG irányelvek szerint irányítani a kárterületen.
 
A 36 órásra tervezett gyakorlat október 15-én este 23:00-kor a mentőszervezetek állományának riasztásával kezdődött meg Budapesten. Innen a felszerelésekkel együtt a debreceni repülőtérre mentek, ahol – a gyakorlat keretében – a beléptetést és a vámvizsgálatot követően elindultak a „katasztrófa sújtotta országba”. A kijelölt táborhelyre érve megkezdték a kárterület felderítését, majd a mentés megszervezését és végrehajtását. A gyakorlat csütörtökig egyhuzamban zajlott, azt a mentőcsapat tagjai nyolcórás váltásokban hajtották végre.
 
A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy az elhangzottakról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.
 
 
Budapest, 2012. október 17.
Petróczi Tímea tű. őrnagy
szóvivő
0620/669-36-13


Vissza