Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A magyar mentőcsapatok megszerezték a minősítést
2012. október 19.
Az idén júliusban megalakult HUNOR Magyarország hivatalos mentőcsapata, amely a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányításával működik. Tagjai hivatásos tűzoltók, akik valamennyien sokéves műszaki mentési tapasztalattal, speciális szakképzettségekkel rendelkeznek. A HUSZÁR önkéntesekből álló mentőszervezet, amelynek tagjai szintén speciális, a katasztrófahelyzetek felszámolása során jól alkalmazható szaktudással és tapasztalatokkal bírnak.
 Az egy éve tartó, teljes körű szakmai felkészülés után a HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezet megmérettette magát az ENSZ Nemzetközi Kutató és Mentő Tanácsadó Csoport (INSARAG) minősítő gyakorlatán. A gyakorlat sikeresen zárult és a kitűzött célokat mindkét csapat elérte: a „nehéz” városi kutató-mentő minősítést a HUNOR hivatásos katasztrófavédelmi mentőszervezet, az önkéntes speciális mentőkből alakult HUSZÁR csapat pedig a „közepes” kategóriájú minősítést tudhatja magáénak.
A harminchat órás minősítő terep- és törzsvezetési gyakorlat október 15-én este 23:00-kor riasztással, a felszerelések légi szállításra alkalmas csomagolásával, a katasztrófa sújtotta területre való utazással vette kezdetét, melyet az ENSZ minősítői, megfigyelői mindvégig nyomon kísérték. A gyakorlat alatt folyamatosan, nyolcórás váltásokban végezték a mentési munkálatokat a mentőcsapatok tagjai egészen csütörtökig. A HUNOR mentőszervezet 98 fővel, 16 tonnányi eszközzel és felszereléssel, a HUSZÁR pedig 57 fővel, valamint 12 tonnányi eszközzel és felszereléssel vett részt. A megmérettetésen mindkét csapat a megcélzott kategóriának megfelelő eszközökkel, folyamatosan végzett felderítési, kutatási, mentési, egészségügyi feladatokat, felállították és működtették a kárhelyszíni műveleti parancsnokságot, a saját táborukat, minden szempontból önellátásra rendezkedtek be.
 
A két mentőszervezet vezetői több hónapon át kaptak elméleti és gyakorlati képzést, hogy képesek legyenek csapataikat az INSARAG irányelvek szerint irányítani a kárterületen. Ezt követte a csapatok összekovácsolását és együttműködését segítő két gyakorlat, amelyeket a zsámbéki bázison hajtottak végre az elmúlt hetekben
 
Több mint egyéves felkészülési, felkészítési, csapatépítési folyamatot zárt le a világszervezet által kiadott minősítés, melyet Tony Frisch nagykövet, az ENSZ INSARAG Irányító Csoportjának elnöke a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettesének jelenlétében jelentett be október 18-án délután Hajdúszoboszlón. Az elnyert minősítés öt évig érvényes. Anagykövet fontos lépésnek nevezte a magyar csapatok sikeres minősítését, hiszen ma a világon húsz nehéz és tizenkét közepes minősítésű mentőcsapat van, ráadásul egyedülálló módon a minősítésnek egyszerre két mentőszervezettel vágott neki az ország úgy, hogy az INSARAG irányelvek a felkészülési folyamat közben változtak meg. A tanúsítvány megszerzésével az ország a nemzetközi kapcsolatok terén is fontos lépést tett előre.
 
A minősítő gyakorlat lezárásával azonban nem fejeződik be a felkészülés folyamata, hiszen az önkéntes mentőszervezetek további nemzeti minősítések előtt állnak. A tervek szerint a HUNOR létszáma 2013-ra eléri a kétszázat, de további jelentkezőket fogad a HUSZÁR mentőcsapat is. 2014 végéig még 150 embert képeznek ki humanitárius, kutató-mentő feladatok ellátására.
 
Budapest, 2012. október 19.

Vissza