Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Biztonságban a temetőkben és otthon
2012. október 31.
Mindenszentek és Halottak napján sokan gyújtanak gyertyákat és mécseseket, nemcsak a temetőkben, hanem otthon is. Helytelen használatuk a szabadban és zárt térben egyaránt könnyen tüzet okozhat, ezért a katasztrófavédelem most ennek a veszélyeire hívja fel a lakosság figyelmét. A statisztikák azt mutatják, hogy az ünnepek idején megnő a lakástüzek száma, sokan ugyanis nem kellő körültekintéssel használják a gyertyákat és a mécseseket.

Az ilyen tűzesetek kiváltó oka legtöbbször az, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében felejtik, a keletkező lángok pedig a különböző textíliákon (függönyön, asztalterítőn) keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire.
 
A temetőkben is körültekintőnek kell lenni, mert ilyenkor nagyobb mennyiségben keletkezik hulladék, amit akár egy el nem oltott gyufa is lángba boríthat. Száraz idő esetén egy felboruló gyertya vagy mécses is elegendő ahhoz, hogy tűz keletkezzen.
 
A lakástüzek, illetve az azokból következő tragédiák elkerülhetőek a gyertyák helyének körültekintő megválasztásával. Minden esetben fontos olyan alátétet használni, ami nem éghető anyagból készült, ezáltal ugyanis megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. Célszerű azok közeléből minden gyúlékony anyagot eltávolítani, emellett figyelni kell arra is, hogy a mécsest, gyertyát stabil helyre rakjuk, ahol nem dőlhet fel, és ahonnan nem eshet le. E szabályok szem előtt tartásával megakadályozhatjuk a tűz keletkezését.

Vissza