Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Még mindig árad a Rába és a Dráva
2012. november 07.
A Rába tegnap délután négy óra után tetőzött Csákánydoroszlónál. A településen eddig 15 házat kellett megvédeni 2500 homokzsák felhasználásával. Az árvízi védekezésben 110-en vettek részt, köztük az Őrség-Goricko mentőcsapat tíz tagja, valamint a Csákánydoroszló Önkéntes Tűzoltó Egyesület ugyanennyi tűzoltója. Hat negyedrendű utat is lezártak.
A folyó körmendi szakaszán este háromnegyed nyolckor harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A víz hamarosan itt is tetőzik, már az esti órákban nagy erőkkel folytak a megelőző intézkedések, a munkába ötven helyi önkéntes is bekapcsolódott, eddig kétezer homokzsákot töltöttek meg.

A katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság szakemberei a helyszínen irányítják a munkálatokat.

Továbbra is kritikus a helyzet a Dráva folyón. Őrtilosnál az árhullám a valaha mért legnagyobb vízszintet is elérheti, míg Drávaszabolcsnál a vízállás harmadfokú készültséget tehet indokolttá. A víz a Murakeresztúr-Gyékényes-Barcs vasútvonalat is veszélyezteti. A folyó előreláthatóan ma este Őrtilosnál, péntek reggel pedig Barcsnál tetőzik. Drávaszabolcsnál péntektől elsőfokú készültség lesz érvényben, szombaton ezt előreláthatólag harmadfokúra kell emelni, hiszen a folyó ezen a szakaszon vasárnap éri el a legmagasabb szintet.
Tegnap este kilenc óra óta a Mura folyó Letenyét érintő részén is elsőfokú árvízvédelmi készültség van.

A magyar katasztrófavédelem a horvát és szlovén partnerszervezetektől folyamatosan értesül a Dráván zajló eseményekről, szükség esetén azonnal segítséget nyújt, és készen áll a folyó hazai szakaszának védelmére.

Az előrejelzések szerint a következő napokban az érintett vízgyűjtőkön jelentősebb csapadékra már nem kell számítani.Vissza