Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
KÖZLEMÉNY
2012. november 13.
A robbanótestek kezelését tanulják a tűzoltók
Még két hétig tart az a képzéssorozat, amelyen arra készítik fel a tűzoltókat, hogy mit kell tenniük, amikor munkájuk során robbantóanyagokkal, robbanótestekkel, vagy pirotechnikai anyagokkal találkoznak. Nem egyszer fordul elő, hogy az elsőként kiérkező tűzoltók még működőképes robbanóanyagokat találnak a beavatkozás helyszínén, a riasztások során ezzel számolniuk kell. Miután ezeket a veszélyhelyzeteket teljesen nem lehet megelőzni, főként pedig kizárni, ezért az érintett állományt fel kell készíteni ezek kezelésére. Így legalább a robbanótestek szakszerűtlen kezeléséből fakadó kockázatokat minimalizálni lehet.
 
Ennek érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szeptember 17-én képzéssorozatot indított, amelyen a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrede és a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálata a robbanótestekkel, robbanószerkezetekkel, illetve robbanó anyagokkal kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismereteket ad át a hivatásos tűzoltó parancsnokságok és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szolgálatparancsnokainak, a hivatásos katasztrófavédelmi őrsök és az önkormányzati tűzoltó-parancsnokság rajparancsnokainak, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok, valamint a BM OKF és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ szakmai állományának.
 
Eddig négyszáz tűzoltó vett részt a speciális képzésen, bemutatták nekik a különféle robbanótesteket, robbanószerkezeteket, azok szerkezeti felépítését, majd az eszközök felismerését gyakorolták. Annak érdekében, hogy az ilyen esetekben érintett szervezetek együttműködése gördülékenyebbé váljon, tűzoltóink betekintést nyerhettek a robbanótestek és szerkezetek hatástalanítását végző szervezetek működésébe és szervezeti felépítésébe is. A november 27-ig tartó képzésen még több mint százan kapják meg a robbanótestekkel kapcsolatos alapismereteket..
 
 


Vissza