Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
KÖZLEMÉNY
2012. november 13.
Nincs sugárzásveszély a kelet-finnországi Talvivaara bánya egyik ülepítő tározójánál történt szivárgás következtében környezetbe került urán miatt.
Uránt tartalmazó szennyezett víz került a környezetbe november 4-én a kelet-finnországi Talvivaara bánya egyik ülepítő tározójából. A Finn Nukleáris Biztonsági Hatóság (STUK) hivatalos honlapján közzétett információk szerint az uránkoncentráció a bánya telephelyén kívül olyan alacsony, hogy nem jelent veszélyt a lakosságra és a környezetre, egészségügyi kockázattal nem jár, környezetre káros hatása nincs.
 
A Finn Nukleáris Biztonsági Hatóság folyamatosan nyomon követi a háttérsugárzás változását a bánya környezetében, az üledék- és vízminták elemzése jelenleg is tart.
A katasztrófavédelem figyelemmel kíséri a finnországi eseményt, kiemelt figyelmet fordítva hazánk környezeti sugárzásának ellenőrzésére. Magyarországon a háttérsugárzás mért értéke a sokévi átlagnak megfelelő, normál szintet mutat. Az esettel kapcsolatosan a BM OKF honlapján folyamatosan tájékoztatja a hazai közvéleményt.


Vissza