Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Intercityvel ütközött egy izotópszállító
2012. december 11.
Késő délelőtt a Cegléd és Nyársapát közötti vasúti átjárónál egy Intercity szerelvény és egy sugárizotópot szállító kisteherautó ütközött össze. A balesetben a vonat utasai közül senki nem sérült meg, a kisteherautó utasai azonban súlyos sérüléseket szenvedtek, őket kórházba szállították. A vonat utasaiért rövidesen mentesítő járat érkezik.
A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába délelőtt 11 óra után érkezett bejelentés arról, hogy Cegléd közelében egy vonat és egy kisteherautó összeütközött. A vasúti szerelvényen 132 utas tartózkodott, közülük senki sem sérült meg. A kisteherautó két utasa azonban megsérült, egyiküket súlyos életveszélyes, másikukat súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
 
A kisteherautó mintegy 25 kilogramm veszélyes árut, a jármű okmányai szerint iridium 192 izotóp kapszulákat szállított egy kisméretű konténerben. Az anyag pontos azonosítása jelenleg zajlik, tekintettel arra, hogy a konténeren szelént tüntettek fel. A nagy erejű ütközés következtében a konténer rögzítése megsérült, és a kisteherautóról leszakadt. A konténer a baleset során megsérült, de veszélyes anyag nem került a szabadba, mivel a kapszulák nem törtek össze.
 
Jelenleg is a helyszínen tartózkodnak a Pest és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beavatkozó egységei, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, a katasztrófavédelmi mobil labor, a szolnoki vegyimentesítő konténer és az országos, valamint a megyei iparbiztonsági főfelügyelő.
 
A mentesítő járat érkezéséig a vonat utasai biztonságos távolságban a szerelvényen maradnak, őket védőitallal és takarókkal látták el a ceglédi katasztrófavédelmi kirendeltség munkatársai. A mentesítés az utasok távozása után haladéktalanul megtörténik, erre az időre a területet le kellett zárni, ezért az arra utazók türelmét kérjük.

Vissza