Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Tájékoztató a december 12-i téli időjárás tapasztalatairól
2012. december 13.
A hideg idő, a hófúvás és a síkos utak miatt az ország számos pontján volt szükség tegnap is a katasztrófavédelem és az együttműködő szervezetek, valamint a közműszolgáltatók szakembereinek és a karitatív szervezetek segítségére.
 Továbbra is tizennyolc megye és a főváros területét fedi hótakaró. A legvastagabb hóréteg jelenleg Heves megyében van, ott helyenként 20 centiméteres a hótakaró.
 
Szerdán a legalacsonyabb hőmérsékletet, -11 fokot Nógrád megyében mérték, de több megyében is volt -10 fok is. Az időjárási és domborzati viszonyoktól függően az ország egyes pontjain ennél hidegebb is lehet.
 
Tegnap összesen 104 embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük huszonnyolcat a kihűléstől. A mentők hetvenöt embert láttak el, ők a síkos úton, illetve közúti és egyéb balesetekben sérültek meg, egy ember pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedett.
 
A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek tegnap összesen 1344 szakemberrel és 699 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.
 
Bács-Kiskun megyében a Jánoshalma és Bácsalmás közötti útszakaszt a hófúvás miatt tegnap átmenetileg többször is le kellett zárni. A röszkei és a tompai határátkelőt a hóesés miatt a teherforgalom elöl a szerb oldalon részlegesen lezárták, de éjfélre teljesen helyreállt a határforgalom.
 
Csütörtökön is marad a hideg idő, nem várható ugyanakkor csapadék, több helyen még a nap is kisüt, északkeleten kissé felhősebb lesz az ég. A déli, majd délkeleti szél több helyen megélénkül. Délután 0 és -7 fok közötti hőmérsékletre lehet készülni, keleten lesz a hidegebb.
Péntekre az ország észak, északkeleti részére kisebb havazást, hószállingózást prognosztizálnak, estétől a középső tájakon ónos eső is kialakulhat. Északnyugaton és a Dél-Alföldön ugyanakkor megerősödik a délkeleti szél, enyhülni kezd az idő.
 
Budapest, 2012. december 13.

Vissza