Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
KÖZLEMÉNY - Tájékoztató a hétvégi téli időjárás tapasztalatairól
2012. december 17.
A hideg idő, a síkos utak miatt az ország számos pontján volt szükség a hétvégén is a katasztrófavédelem és az együttműködő szervezetek, valamint a közműszolgáltatók szakembereinek és a karitatív szervezetek segítségére.
Jelenleg kilenc megye területét fedi hótakaró. A legvastagabb hóréteg jelenleg Heves megyében van, ott helyenként a 20 centimétert is meghaladja a hótakaró.
 
A hétvégén a legalacsonyabb hőmérsékletet, -6 fokot Komárom-Esztergom megyében mérték. Az időjárási és domborzati viszonyoktól függően az ország egyes pontjain ennél hidegebb is lehet.
 
A hétvégén összesen 165 embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük 29-et a kihűléstől. 104 ember szenvedett különböző sérüléseket a síkos úton, illetve közúti és egyéb balesetekben. Közülük hat embert szállítottak a mentők orvosi ellátásra. Az elmúlt két nap során 26-an szenvedtek szén-monoxid-mérgezést.
 
A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek szombaton és vasárnap összesen 1341 szakemberrel és 628 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.
 
Szombaton leszakadt vezeték miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében átmenetileg három település maradt áramszolgáltatás nélkül. A szolgáltatás szünetelése mintegy háromszáz fogyasztót érintett.


Vissza