Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Belvíz elleni védekezés
2010. december 11.
December 10-én a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága tovább nőtt, jelenleg 317.900 hektárt borít belvíz, ebből 172.000 hektár vetés-szántó. (www.vizugy.hu)
A december hónapban az ország egyes területein kialakult nagyfokú árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt jelenleg 15 megyében 334 településen folyik ár-, belvízvédelmi tevékenység, melynek során összesen 40 fő kitelepítésére került sor. A védekezésben közel 5000 fő 323 darab szivattyúval és 151 munkagéppel vesz részt.
 
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok és a tűzoltóságok rendelkeznek a védekezéshez szükséges eszközökkel, munkagépekkel és kiképzett szakembergárdával. A szolgálatot ellátó hivatásos állomány a tőlük elvárt és megszokott színvonalon végzi munkáját a belvíz elleni védekezésben.
 
Részletes beszámoló az érintett megyék legfontosabb vonatkozó híreiről:
Bács-Kiskun megyében jelentősen javult a belvíz helyzet Szalkszentmárton településen, ahol a szennyvízcsatornákkal kapcsolatos problémákat megszűntették.
Békés megyében a belvízi elöntéssel kritikusan veszélyeztetett településeken - Telekgerendáson, Csorváson, Kétsopronyban, Kondoroson, Szarvason és Békésszentandráson – a polgármesterek munkáját támogatva továbbra is szolgálatot teljesít hat polgári védelmi tiszt.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a belvizek elvezetése érdekében tovább folytatják az árkok, átereszek tisztítását, mélyítését. A Bódva áradása miatt Tornabarakony és Tornaszentandrás továbbra is elzárt települések, ám a lakosság ellátásá speciális járművekkel megoldották A Bódva áradása három lakóépületet veszélyeztet Szendrőn, a lakóépületeket homokzsákokkal megvédték. Miskolc-Tapolcán egy lakóházat veszélyeztet a felette lévő hegyoldal megcsúszása.
Csongrád megyében az Igazgatóság mobil szivattyúkat és több mint húszezer homokzsákot biztosított az önkormányzatoknak a védekezési feladataik ellátására.
Fejér megyében Kulcs településen a település polgármestere az ásott illetve fúrt kutakból a víz ivóvíz célú felhasználását megtiltotta. Az ivóvíz biztosítása lajtos kocsival történik.
Győr-Moson-Sopron megyében folytatódottNagyszentjános településen a korábban kialakított gyűjtőárokhoz vezető bekötő árkok kialakítása. Pér-Püspökalap településen a vízet elvezető árok elkészült, a vízszint folyamatosan apad.
Hajdú-Bihar megyében a belvíz elleni védekezés érdekében a MKI saját készletéből 16 db szivattyút, 29.000 db homokzsákot, valamint 170 db fáklyát adott ki az önkormányzatok részére. A megyében jelenleg 36 településen végeznek belvízvédelmi munkálatokat.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében Nagyrév településen tizennégy hivatásos polgári védelmi kolléga vesz részt a védekezésben.
Pest megyében 25 települést érint a belvíz. A polgári védelmi kirendeltség-vezetők, illetve irodavezetők irányításával tűzoltók, közmunkások és önkormányzati dolgozók végzik a szivattyúzási feladatokat, az átereszek tisztítását, a veszélyeztetett ingatlanok homokzsákokkal történő megvédését.
Nógrád megyében Szurdokpüspöki településen folyamatosan szivattyúzzák a vizet.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyházán, tegnap 11 órakor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Védelmi Bizottság rendkívüli ülést tartott. A megyében 47 településen, 700 fő bevonásával folyik belvíz elleni védekezés. III. fokú árvízvédelmi készültség van életben 89 kilométeren a Tisza felső szakaszán, a leginkább veszélyeztetett települések Vásárosnamény, Kisvarsány és Kisar. A védekezés aktív minden érintett területen.
Komárom-Esztergom megyében a belvíz miatt a tűzoltóságok 3 helyszínen végeztek vízszivattyúzási feladatokat.
Heves megyében 30 közmunkás, az önkormányzat, és vízügyi szakember vesznek részt a védekezésben.
Vas megyében Sorokpolányban két lakóházat veszélyeztet a belvíz, ezért az igazgatóság egy zagyszivattyút adott a településnek.
Zala megyében Zalaszentmihályon a halastó vízszintjének megemelkedése miatt szükségessé vált négy lakóház és a benne élő közel húsz fő védelme. A védekezésben résztvevők 200 méter hosszan nyúlgátat építettek.
 

Sajtó- és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály


Vissza