Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Karácsonyi felhívás - Ég a gyertya,ég...
2012. december 22.
Az idén a karácsony ötnapos hosszú hétvégével párosul, sokan nemcsak otthon ünnepelnek, hanem útra is kelnek. Azért, hogy a leselkedő veszélyek a szeretet ünnepén is elkerülhetőek legyenek, a katasztrófavédelem ezúton hívja fel a lakosság figyelmét a legfontosabb biztonsági teendőkre.
Advent és karácsony idején jellemzően két fő veszélyforrásról kell említést tenni. Az egyik az otthon használt gyertyák, mécsesek és a karácsonyfadíszek jelentette kockázat. Az ilyenkor keletkező lakástüzeket leggyakrabban az okozza, hogy az emberek az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, a lángok pedig könnyen belekapnak a különböző textíliákba, majd azok a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. A meghibásodott, nem ritkán bizonytalan eredetű fényfüzérek és a karácsonyfán meggyújtott gyertyák, csillagszórók hasonló veszélyeket rejthetnek. Ráadásul, ahogy telnek a napok, az egyre inkább kiszáradó fenyő mind könnyebben fog tüzet.
 
Ha már megtörtént a baj, nagyon fontos, hogy az így keletkezett tüzek oltása előtt áramtalanítsuk a környező elektromos berendezéseket, a szobát, vagy akár az egész lakást, így további baleseteket kerülhetünk el. Nem szabad elfelejteni, hogy minden esetben – még akkor is, ha sikerült a tüzet eloltani – bejelentést kell tenni a 105-ös segélyhívószámon!
 
A másik említendő veszélyforrás a téli időjárással és a csapadékkal függ össze, hiszen a havas, jeges, síkos utakon és járdákon gyakoribbak a balesetek. Ezek többsége kis odafigyeléssel, a járdák megtisztításával, de főként az időjárási körülmények figyelembevételével könnyen megelőzhető. Az elkövetkező napokban a jelenlegi előrejelzések szerint hó, havas eső, eső és helyenként ónos eső is várható. A hétvégén fagypont alatti hőmérsékletekre lehet számítani, majd hétfőtől enyhül az időjárás.
 
A megelőzés fontos része a hiteles és pontos információk birtoklása, ezért kérünk mindenkit, hogy kövesse figyelemmel a hatóságok felhívásait és az időjárási előrejelzéseket! Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az utak állapotáról!


Vissza