Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Összesítés az ünnepek alatt történtek tapasztalatairól
2012. december 27.
A téli időjárás miatt az ország számos pontján volt szükség a katasztrófavédelem és az együttműködő szervezetek, a karitatív szervezetek, valamint a közműszolgáltatók szakembereinek a segítségére, azonban a folyamatos felmelegedésnek köszönhetően ez a napi átlaghoz viszonyítva nem mutatott kiemelkedő számot a beavatkozások tekintetében.
 Jelenleg már csak Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén található hótakaró, amely vastagsága sehol nem haladja meg az egy centimétert. Tegnap a legalacsonyabb hőmérsékletet, -2 fokot Budapesten mértek, azonban az ország nagy részén fagypont feletti hőmérséklet volt.
 
A karácsonyi ünnepek alatt összesen 92 embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük tízet a kihűléstől. Ötvennégy ember szenvedett különböző sérüléseket a síkos úton, illetve közúti és egyéb balesetekben és huszonöten szenvedtek szén-monoxid-mérgezést.
 
A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek december 24. és 26. között összesen 1627 szakemberrel és 947 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.
 
Az időjárás enyhülésével és a lakosság körültekintőbb magatartása következtében csökkentek az időjárással összefüggő balesetek, valamint az adventi és a karácsonyi időszakra jellemző tűzesetek is.
Továbbra is felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében ne helyezze el és semmilyen körülmények között ne hagyják felügyelet nélkül. Jellemző veszélyforrás lehet még a téli időjárással és a csapadékkal összefüggő balesetek, amelyek jellemzően a havas, jeges, síkos utakon és járdákon fordulnak elő. Ezek többsége kis odafigyeléssel, a járdák megtisztításával és az időjárási körülmények figyelembe vételével könnyen megelőzhetőek.

Vissza