Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Tájékoztató a tegnapi téli időjárás tapasztalatairól
2013. január 11.
A téli időjárás miatt az ország számos pontján tegnap is szükség volt a katasztrófavédelem, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek szakembereinek a segítségére.
Jelenleg tizenöt megye területén van hó, amelynek vastagsága Budapesten néhol eléri a 9 centimétert. Tegnap a legalacsonyabb hőmérsékletet, -14 fokot Hajdú-Bihar megyében mérték.
 
Csütörtökön összesen huszonhét embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük hármat a kihűléstől. Huszonnégy ember szenvedett különböző sérüléseket a síkos úton, illetve közúti és egyéb balesetekben, három ember pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedett.
 
A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek tegnap összesen 661 szakemberrel és 513 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.
 
A hideg időjárás miatt ismételten felhívjuk a lakosság figyelmét a kihűléses balesetek és tragédiák megelőzésére, az embertársainkra való odafigyelésre. Amennyiben közterületen a kihűlés veszélyének kitett személyt látnak, értesítsék a karitatív és civil szervezeteket. Figyeljenek fokozottan a környezetükben élő, magukat csak nehezen ellátni képes emberekre is!
 
A közlekedők figyelmét felhívjuk arra is, hogy az útfelületekre és járdákra hulló csapadék az éjszaka folyamán megfagy, ezért a hajnali és reggeli órákban fokozott figyelemmel induljanak útnak! Egy kis körültekintéssel a balesetek jelentős része megelőzhető.
 
Az OMSZ előrejelzése szerint január 12-14. között télies idő várható, szombaton még napos, vasárnaptól már felhős, csapadékos időre számíthatunk. A hétvégén erősödik az éjszakai lehűlés. Jelentős mennyiségű csapadék hétfőn valószínű.
  

Vissza