Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Tájékoztató a tegnapi téli időjárás tapasztalatairól
2013. január 16.
A téli időjárás és az annak következtében történt balesetek miatt az ország számos pontján kedden is szükség volt a katasztrófavédelem, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek szakembereinek a segítségére.
Jelenleg az ország jelentős részét hótakaró fedi, a legvastagabb hóréteg Heves megyében található, ott helyenként a 30 centimétert is meghaladja. Tegnap a legalacsonyabb hőmérsékletet,
-4 fokot Győr-Moson-Sopron megyében mérték.
 
Kedden összesen ötvennyolc embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük hármat a kihűléstől. Negyvenheten sérültek meg különböző közúti és egyéb balesetekben, továbbá nyolcan szenvedtek szén-monoxid mérgezést.
 
A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek tegnap összesen 1203 szakemberrel és 721 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.
 
A hétfői helyzethez képest jelentősen csökkent azoknak a baleseteknek a száma, ahol a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek beavatkozására volt szükség. Tegnap a műszaki mentések száma országosan mintegy ötven volt, amelyek elsősorban Zala, Somogy, Pest és Komárom-Esztergom megyében történtek, továbbá összesen tizenhárom elakadt járműnek kellett segítséget nyújtani.
 
Minden közlekedőnek felhívjuk a figyelmét a fokozott elővigyázatosságra! Mielőtt elindulnak, tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról, a vonatok és buszok menetrendjéről, valamint a hatóságok felhívásairól, figyelmeztetéseiről.
 
A hideg időjárás miatt ismételten felhívjuk a lakosság figyelmét a kihűléses balesetek és tragédiák megelőzésének fontosságára, az embertársainkra való odafigyelésre. Amennyiben közterületen a kihűlés veszélyének kitett személyt látnak, értesítsék a karitatív és civil szervezeteket. Figyeljenek fokozottan a környezetükben élő, magukat csak nehezen ellátni képes emberekre is!


Vissza