Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Helyzetkép a hóhelyzetről
2013. január 19.
Péntek hajnalban a meteorológiai előrejelzések alapján a legmagasabb fokozatú, piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a Dunántúl öt megyéjének egyes kistérségeire. Ez alapján a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság figyelmeztető közleményt adott ki a lakosság azonnali és hiteles tájékoztatása érdekében a médiaszolgáltatók részére.

A Somogy, Vas, Zala, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye összesen huszonhat kistérségére kiadott piros riasztást a hófúvások fokozott veszélye miatt adták ki. A rendkívüli időjárás miatt tegnap az érintett területeken mintegy négyszáz jármű akadt el, fő- és alsóbbrendű utakat kellett lezárni, huszonhkilenc település volt nehezen megközelíthető vagy elzárt.

 

Pénteken összesen száztizenkét embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük tizenötöt a kihűléstől. Nyolcvankilencen sérültek meg különböző közúti és egyéb balesetekben, továbbá hét embert kellett orvosi ellátásra kórházba szállítani. Tegnap egy szén-monoxid-mérgezés történt.

 

A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek tegnap összesen 3088 szakemberrel és 1503 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.

 

A horvát, szlovén és osztrák határszakaszokon több helyen korlátozták a teherforgalmat annak érdekében, hogy közlekedésükkel ne terheljék térség úthálózatát, és ne növeljék az elakadt járművek számát. Ahogy a helyzet normalizálódik, ezek a korlátozások fokozatosan megszünnek.

 

Az érintett megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokon megerősítették a műveletirányítási szolgálatokat a megtöbbszöröződött bejelentések gördülékeny kezelése érdekében. Pénteken közel négyszáz műszaki mentést hajtottak végre a katasztrófavédelem tűzoltó egységei, ami egy átlagos nap nyolc-, tízszeresét jelenti.

 

A Dunántúlon folyamatosan dolgoznak a közútkezelők az utak megtisztításán, ezért kérjük a lakosságot, hogy aki teheti ne induljon útnak a térségben. Havas, csúszós utakra, lassú forgalomra és helyenként torlódásokra kell számítani az utakon.


Vissza