Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Tájékoztató a hétvégi téli időjárás tapasztalatairól
2013. január 21.
A téli időjárás és az annak következtében történt balesetek miatt az ország számos pontján a hétvégén fokozottan szükség volt a katasztrófavédelem, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek szakembereinek a segítségére.

Péntek hajnalban a meteorológiai előrejelzések alapján a legmagasabb fokozatú, piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a Dunántúl öt megyéjének egyes kistérségeire. Ez alapján a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság figyelmeztető közleményt adott ki a lakosság azonnali és hiteles tájékoztatása érdekében a médiaszolgáltatók részére.

 

A Somogy, Vas, Zala, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye összesen huszonhat kistérségére kiadott piros riasztást a hófúvások fokozott veszélye miatt adták ki. A rendkívüli időjárás miatt pénteken az érintett térségben négyszázharminc jármű akadt el, fő- és alsóbbrendű utakat kellett lezárni, huszonkilenc település volt nehezen megközelíthető vagy elzárt. A horvát, a szlovén és az osztrák határszakaszokon átmenetileg korlátozták a teherforgalmat. Országosan közel négyszáz műszaki mentést hajtottak végre a katasztrófavédelem tűzoltó egységei, ami egy átlagos nap nyolc- tízszeresét jelenti.

 

Az érintett megyékben a megyei műveletirányítási központokat megerősítették, a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok valamennyi tartalék gépjárművüket rendszerbe állították a kialakult helyzet lehető leggyorsabb kezelése érdekében. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon aktivizálták a veszélyhelyzeti központot és megnövelt létszámmal működtek a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok is. Jellemzően elakadt és árokba csúszott járművekhez riasztották a tűzoltókat, de sok kisebb baleset is történt.

 

A piros riasztás által érintett megyékben a megyei és helyi védelmi bizottságok is összeültek, hogy a térségben kialakult helyzet megoldásához szükséges intézkedéseket megtegyék. A havazás és a hófúvás miatt több útszakaszt le kellett zárni a nyugati megyékben. Három megye hét oktatási intézményében volt érvényben oktatási szünet a rendkívüli hóesés miatt.

 

A hófúvás miatt az érintett megyékre és a kistérségekre kiadott piros riasztást este fél tíz után visszavonták.

 

Szombat délutánra az ország valamennyi települése újra megközelíthetővé vált, és a fő közlekedési utakat is járhatóvá tették a közútkezelők. A havazás és a hófúvás miatt kialakult helyzetben leginkább érintett Vas és Győr-Moson-Sopron megyében továbbra is megerősített szolgálat volt. A határforgalom-korlátozások fokozatos feloldásáról értesítettük az érintett országok nemzetközi kapcsolati pontjait.

 

Szombaton mintegy százötven műszaki mentést végeztek el a katasztrófavédelem tűzoltó egységei, továbbra is elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett járműveket kellett elsősorban kiszabadítani. Az Országos Meteorológiai Szolgálat délelőtt a sárga és narancs riasztásokat is visszavonta Magyarország valamennyi kistérségére.

 

Vasárnapra a Dunántúl rendkívüli időjárás által érintett megyéi fokozatosan csökkentették a készenlétüket, a közútkezelők pedig szinte valamennyi lezárt útszakaszt járhatóvá tették. A tűzoltó egységek közel hetven műszaki mentésnél avatkoztak be országszerte. A havazás és a hófúvás miatt kialakult helyzet vasárnapra normalizálódott, köszönhetően az összehangolt, gyors és hatékony intézkedéseknek, beavatkozásoknak.

 

A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek az elmúlt három nap során összesen 6003 szakemberrel és 3330 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.

 

Pénteken, szombaton és vasárnap összesen kétszázhatvan embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük huszonhatot a kihűléstől. Kétszázhét ember szenvedett különböző sérüléseket a síkos úton, illetve közúti és egyéb balesetekben, húsz ember pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedett. Orvosi ellátásra hét embert szállítottak a mentők kórházba.

 

A horvát, szlovén és osztrák határszakaszokon több helyen korlátozták a teherforgalmat annak érdekében, hogy közlekedésükkel ne terheljék térség úthálózatát, és ne növeljék az elakadt járművek számát. Ahogy a helyzet normalizálódott, ezek a korlátozások fokozatosan megszűntek.


Vissza