Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Tájékoztató a téli időjárással kapcsolatos tegnapi eseményekről
2013. január 24.
A téli időjárás és az annak következtében történt balesetek miatt az ország számos pontján szerdán is szükség volt a katasztrófavédelem, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek szakembereinek a segítségére.

Jelenleg az országban 18 megye területén van hótakaró. A legvastagabb hóréteg Győr-Moson-Sopron megyében található, ott helyenként a 40 centimétert is meghaladja. Itt 34 helyen –elsősorban alsóbbrendű utakon – kellett hóátfúvások miatt beavatkozni. Tegnap a legalacsonyabb hőmérsékletet, -8 fokot Nógrád megyében mérték.

Jelenleg Vas megyében több helyen is ónos szitálás lassítja a forgalmat. Jegesedés miatt síkosak az utak a Bakonyban és a Kisalföldön is. Friss hó jelenleg csak a Nyírségben hullik.

Szerdán összesen 46 embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük tizenegyet a kihűléstől. Harmincan sérültek meg különböző közúti és egyéb balesetekben, öten pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedtek.

A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek tegnap összesen 1177 szakemberrel és 721 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.

Minden közlekedőnek felhívjuk a figyelmét a fokozott elővigyázatosságra! Mielőtt elindulnak, tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról. A hideg időjárás miatt pedig ismételten felhívjuk a lakosság figyelmét a kihűléses balesetek és tragédiák megelőzésének fontosságára, az embertársainkra való odafigyelésre.

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében a téli időszakban kiemelt figyelmet kell fordítani fűtőberendezéseinkre és kéményünkre. Ezek karbantartását és ellenőrzését kizárólag szakemberekkel végeztessük. Biztonságunk érdekében használjunk szén-monoxid-érzékelőt is, ez azonnal jelzi a szén-monoxid-koncentráció megemelkedését. 


Vissza