Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Tájékoztató a téli időjárással kapcsolatos eseményekről
2013. január 28.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén lehet havazásra számítani, délnyugaton és nyugaton helyenként havas eső, átmenetileg ónos eső eshet. Minden közlekedőnek felhívjuk a figyelmét a fokozott elővigyázatosságra! Mielőtt elindulnak, tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról. Csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak, ezeken a területeken a lehullott hó és az erős szél miatt hótorlaszokra, lassabb közlekedésre és fennakadásokra lehet számítani.

Jelenleg az országban 16 megye területén van hótakaró. A legvastagabb hóréteg Győr-Moson-Sopron megyében található, ott helyenként a 35 centimétert is eléri. Tegnap a legalacsonyabb hőmérsékletet, -18 fokot Veszprém megyében mérték.

 

A téli időjárás és az annak következtében történt balesetek miatt az ország számos pontján a hétvégén is szükség volt a katasztrófavédelem, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek szakembereinek a segítségére. Összesen százegy embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük huszonkettőt a kihűléstől. Hatvankilencen sérültek meg különböző közúti és egyéb balesetekben, hatan pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedtek. További négy embert orvosi ellátásra a mentők kórházba szállítottak. A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében a fűtési időszakban kiemelt figyelmet kell fordítani fűtőberendezéseinkre és kéményünkre. Ezek karbantartását és ellenőrzését kizárólag szakemberekkel végeztessük, továbbá biztonságuk érdekében használjanak szén-monoxid-érzékelőt is!

 

A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek a hétvégén összesen 2014 szakemberrel és 1145 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.

 

A hideg téli időjárás miatt fokozott a kihűlés veszélye a magukról gondoskodni nehezen tudó és az utcákon élő embertársainknál. Fontos, hogy ha ilyen személyről tudunk a környezetünkben, akkor segítsünk neki átvészelni ezt az időszakot és szükség esetén értesítsük a karitatív és civil szervezeteket vagy a készenléti szolgálatok ügyeleteit!


Vissza