Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Országos ellenőrzési akció
2013. február 07.
A zenés szórakozóhelyeken január 31. és február 3. között országosan tűzvédelmi ellenőrzéseket tartott a katasztrófavédelem.

Az ellenőrzéseken elsősorban az adott szórakozóhely befogadóképességét és a bent tartózkodók számát vizsgálták. A biztonság fontos kritériuma az is, hogy megfelelőek legyenek a kiürítési útvonalak, a vészkijáratokat nyitni lehessen, az irányfények működjenek. Az ellenőrzés kiterjedt arra is, hogy a tűzoltó készülékek, tűzoltó berendezések megközelíthetőek-e, azok karbantartása rendszeresen megtörténik. A használati szabályok betartása is szempont volt, vizsgálták a tárolást, az elektromos hálózatok állapotát és leválasztásuk kialakítását, valamint azt, hogy a szükséges jelölések láthatóak-e. Az ellenőrök számon kérték az ezekhez kapcsolódó dokumentációk meglétét és megfelelőségét (tűzriadó terv, kiürítési alaprajz stb.) is.

 

Az ellenőrzések 102 helyszínen zajlottak le. A hatóság 60 szórakozóhelyen nem talált tűzvédelmi szabálytalanságot, 42 létesítménynél találtak valamilyen hiányosságot. Jellemző volt, hogy a vészkijárat ajtaját a rendezvény ideje alatt zárva találták, vagy azt különböző anyagokkal eltorlaszolták. Előfordult, hogy a biztonsági jelek, a biztonsági világítás, az irányfény elhelyezése nem volt megfelelő, de ezek, illetve a tűzoltó készülékek karbantartása is elmaradt egyes helyeken, volt, ahol a felülvizsgálatukat mulasztották elvégeztetni. Olyan esettel is szembesültek az ellenőrök, hogy ugyan megtörtént a villamos berendezések felülvizsgálata, azonban a feltárt hiányosságokat nem küszöbölték ki, vagy a javítást nem dokumentálták. Egyéb dokumentációs hiányosságok is akadtak, néhol a tűzvédelmi szabályzatot, máshol a tűzriadó tervet nem tudták bemutatni. Olyan szórakozóhely is volt, ahol nem rendelkeztek rendezvénytartási engedéllyel. Egy szórakozóhelyen a rendezvényen jelenlévők létszáma meghaladta az engedélyezettet, ezért a létesítményt azonnal bezáratták a hatóság emberei.

 

A katasztrófavédelem valamennyi esetben intézkedett a hiányosságok megszüntetése érdekében. Négy tűzvédelmi bírságolási eljárás indult, míg a többi esetben hatósági felhívást, vagy kötelezést adtak ki.

 

Általánosságban elmondható, hogy a szórakozóhelyek tűzvédelmi helyzete megfelelő, köszönhetően a rendszeres hatósági ellenőrzéseknek, illetve annak, hogy a szórakozóhelyek üzemeltetői egyre inkább tisztában vannak kötelezettségeikkel, és igyekeznek betartani a tűzvédelmi előírásokat.

 


Vissza