Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Tájékoztató a téli időjárással kapcsolatos eseményekről
2013. február 11.
Hétvégén az országszerte megindult havazás ma reggeli órákra szinte mindenütt elállt. Az utakon téliesek az útviszonyok, így minden közlekedőnek felhívjuk a figyelmét a fokozott elővigyázatosságra! Csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak.

Jelenleg az országban 18 megye és a főváros területén van hótakaró. A legvastagabb hóréteg Borosd-Abaúj-Zemplén megyében található, ott helyenként a 20 centimétert is eléri. Tegnap a legalacsonyabb hőmérsékletet, -8 fokot Heves megyében mérték.

 

A téli időjárás és az annak következtében történt balesetek miatt az ország számos pontján a hétvégén is szükség volt a katasztrófavédelem, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek szakembereinek a segítségére. Összesen százhat embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük nyolcat a kihűléstől. Hetvenegyen sérültek meg különböző közúti és egyéb balesetekben, tizenegyen pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedtek. További tizenhat embert orvosi ellátásra a mentők kórházba szállítottak.

 

A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek a hétvégén összesen 1656 szakemberrel és 1144 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.

 

Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében a fűtési időszakban kiemelt figyelmet kell fordítani fűtőberendezéseinkre és kéményünkre. Ezek karbantartását és ellenőrzését kizárólag szakemberekkel végeztessük, továbbá biztonságuk érdekében használjanak szén-monoxid-érzékelőt is! Csak a hétvégén tizenegy ember szenvedett különböző mértékben szén-monoxid-mérgezést, egy ember pedig életét veszítette. Két helyszínen a felszerelt szén-monoxid-érzékelők ugyanakkor életet mentettek, mivel azonnal jelezték a mérgező gáz jelenlétét, így azt ott tartózkodók időben el tudták hagyni a helyszínt.

 

A hideg téli időjárás miatt fokozott a kihűlés veszélye a magukról gondoskodni nehezen tudó és az utcákon élő embertársainknál. Fontos, hogy ha ilyen személyről tudunk a környezetünkben, akkor segítsünk neki átvészelni ezt az időszakot és szükség esetén értesítsük a karitatív és civil szervezeteket vagy a készenléti szolgálatok ügyeleteit!


Vissza