Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Tájékoztató a téli időjárással kapcsolatos eseményekről
2013. február 12.
Jelenleg az országban 17 megye és a főváros területén van hótakaró. A legvastagabb hóréteg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, ott helyenként a 30 centimétert is meghaladja. Tegnap a legalacsonyabb hőmérsékletet, -13 fokot Bács-Kiskun megyében mérték.

A téli időjárás és az annak következtében történt balesetek miatt az ország számos pontján hétfőn is szükség volt a katasztrófavédelem, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek szakembereinek a segítségére. Összesen hatvanegy embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük hatot a kihűléstől. Negyvennyolcan sérültek meg különböző közúti és egyéb balesetekben, heten pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedtek.

A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek hétfőn összesen 971 szakemberrel és 653 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.

A szlovén hatóságok a teherforgalmat érintően korlátozásokat vezettek be a magyar és szlovén közös határszakaszon, amelynek értelmében a mától a szlovéniai célállomással rendelkező és a szlovén felségjelzésű tehergépjárműveket sem engedik be az országba.

A magyarországi útszakaszokon a korlátozás miatt torlódásokra lehet számítani, a várakozó kamionosokat pedig a Zala, Vas, Somogy és Győr-Moson-Sopron megye területén kijelölt pihenőhelyekre irányítják. A rédicsi határátkelőnél, a M7 autópálya zalai szakaszán és a M70 autóútnál található pihenők már megteltek, jelenleg az országban várakozó tehergépjárművek száma meghaladja az ezerkétszázat. A helyi védelmi bizottságok segítik a pihenőhelyeken álló kamionosok ellátását. A katasztrófavédelem és a rendőrség a veszélyes árut szállító kamionokat a lakott területektől távolabb, külön pihenőhelyekre irányítják.

A további torlódások megelőzése érdekében Győr-Moson-Sopron megyébe, illetve Komárom-Esztergom megyébe a Szlovéniába vagy Szlovénián keresztül Olaszország irányába tartó 7,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek nem léphetnek be Magyarország területére. A mai nap folyamán ilyen korlátozás lépett érvénybe Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megye határszakaszain is. Az útba indulók – elsősorban a kamionok vezetői – tájékozódjanak a korlátozás és a közlekedési viszonyok aktuális és várható helyzetéről!


Vissza