Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A szén-monoxid ölhet…
2013. február 28.
A fűtési időszak megkezdése előtt és alatt a hivatásos katasztrófavédelem rendszeresen közleményekben és a médián keresztül hívta és hívja fel a lakosság figyelmét a szén-monoxid veszélyeire. A szinte naponta előforduló mérgezéses esetek, valamint az elmúlt év számos tragédiája miatt az Országos Tűzmegelőzési Bizottság is kiemelt feladatként kezeli a témához kapcsolódó baleset-megelőzési tevékenységet.
Az elmúlt évben átalakult a katasztrófavédelmi adatgyűjtés rendszere, amelynek köszönhetően egyértelműen kimutathatóak a szén-monoxiddal összefüggő káresetek. A jelenlegi rendszer alapján pontos képet kapunk a mérgezéses esetek, a megsérült emberek és az esetleges halálesetek számáról.
 
Előzetesen megállapítható, hogy a balesetek összefüggésben állnak a tüzelő-, fűtőberendezések és a kémények karbantartottságával. A megelőzés területén fontos megemlíteni a különböző érzékelők használatát is, hiszen ezek az egyszerű eszközök életeket menthetnek meg. A témával kapcsolatban figyelemfelhívó kisfilm készült, amelyet az alábbi linkre kattintva tekinthetnek meg:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=31
 
A veszély valóságosságának bemutatása és érzékeltetése érdekében az alábbiakban (megyei bontásban) közzétesszük a 2012-es esztendőben, a szén-monoxiddal összefüggő esetek adatait.
 
Bács-Kiskun megyében hat eset során összesen heten szenvedtek enyhébb mérgezést. Az esetek mindegyike a fűtési időszakban történt.
 
Baranya megyében három eset történt, itt öten szenvedtek enyhébb mérgezést. Az esetek a fűtési időszakban következtek be.
 
Békés megyében kilenc eset számoltak, ezekben egy ember a mérgezés következtében életét vesztette, hatan pedig enyhébb mérgezést szenvedtek. Kettő kivételével valamennyi eset a fűtési időszakban történt.
 
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében öt esetet jegyeztek fel, amelyeknél szén-monoxidot lehetett kimutatni a környezetben. Egy eset halálos áldozatot is követelt. Valamennyi eset a fűtési időszakban történt.
 
Budapesten ötvenegy esetben történt szén-monoxid-mérgezés, ezek során hét ember halt meg, hatvanhatan pedig enyhébb mérgezést szenvedtek. Az esetek – tizennégy kivételével –a fűtési időszakban történtek.
 
Csongrád megyében a tizenegy eset egy áldozatot szedett, hatan szenvedtek enyhébb mérgezést. Két eset kivételével valamennyi a fűtési időszakban következett be.
 
Fejér megyében a három ottani eset során egy ember vesztette életét, hárman pedig enyhe szén-monoxid-mérgezést szenvedtek. A háromból két esett a fűtési időszakban történt.
 
Győr-Moson-Sopron megyében tizenegy eset történt, ahol összesen tizenkilencen szenvedtek enyhébb mérgezést. Egy eset kivételével valamennyi a fűtési időszakban történt.
 
Hajdú-Bihar megyében kilenc eset történt, itt tizenhárman szenvedtek enyhébb mérgezést és egy eset kivételével valamennyi a fűtési időszakban történt.
 
Heves megyében öt eset történt, amelyek során tíz ember szenvedett enyhébb mérgezést és egy eset kivételével valamennyi a fűtési időszakban következett be.
 
Jász-Nagykun-Szolnok megyében öt eset történt, ahol összesen hárman szenvedtek enyhébb mérgezést és egy eset kivételével valamennyi a fűtési időszakban történt.
 
Komárom-Esztergom megyében két eset történt, amelyek során ketten szenvedtek enyhébb mérgezést és mindkét eset a fűtési időszakban történt.
 
Nógrád megyében egy eset kapcsán négyen szenvedtek enyhébb mérgezést a fűtési időszak során.
 
Pest megyében harminchétszer történt szén-monoxid-mérgezéses baleset, ezekben három ember halt meg, negyvenheten enyhébben sérültek. Valamennyi eset a fűtési időszakban történt.
 
Somogy megyében mind az öt eset a fűtési időszakban következett be, ezek során ketten szenvedtek enyhébb mérgezést.
 
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nyolc esetet regisztráltak, ezekben tizenhatan szenvedtek enyhébb mérgezést. Valamennyi eset a fűtési időszakban történt.
 
Tolna megyében a fűtési időszakban történt az a három eset, amelyekben négyen szenvedtek enyhébb mérgezést.
 
Vas megyében négy esetet számláltak, összesen nyolcan szenvedtek enyhébb mérgezést. Valamennyi eset a fűtési időszakban történt.
 
Veszprém megyében hét alkalommal okozott gondot a szén-monoxid, ezek során nyolcan szenvedtek enyhébb mérgezést. Valamennyi eset a fűtési időszakban történt.
 
Zala megyében a fűtési időszakban történt hat eset, ahol összesen hatan szenvedtek enyhébb mérgezést.
 
Összességében elmondható, hogy közel kétszáz olyan helyszínen avatkoztak be a katasztrófavédelem tűzoltó egységei, ahol a környezeti mérések vagy a sérültek vizsgálata során bizonyosságot nyert a szén-monoxid jelenléte. Ezeken felül számos olyan eset van, ahol már az első kiérkező tűzoltók vagy mentősök nem tudnak szén-monoxidot kimutatni, de a bejelentők vagy a sérültek elmondása és a helyszíni vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy került a lakótér levegőjébe a gázból.
 
Javasoljuk, hogy ismerje meg a szén-monoxid-mérgezés veszélyeit, a kockázatot ne becsülje alá csak azért, mert „eddig is minden rendben volt”. Összegzésképpen az alábbiakat tanácsoljuk:
 
  • Gondoskodjon arról, hogy a kéményseprők elvégezhessék a rendszeres ellenőrzést, a feltárt hiányosságok megszüntetésével együtt járó költségeket ne tekintse feleslegesnek, a berendezések, kémények vizsgálata a biztonság alapfeltétele!
  • Rendszeres időközönként vizsgáltassa meg, hogy tüzelőberendezései megfelelőek-e!
  • Körültekintően üzemeltesse tüzelőberendezéseit, mindig gondoskodjon megfelelő levegő-utánpótlásról!
  • Használjon szén-monoxid-érzékelőt, válasszon megfelelő típust és tartsa be a gyártó előírásait!

Vissza