Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Belvíz elleni védekezés
2010. december 14.
December hónapban az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt - december 13-án készített összesítés alapján - újabb 5 fő kitelepítésére került sor. A belvíz miatt december 13-ig összesen 52 fő került kitelepítésre. A védekezésben 2260 fő 439 szivattyúval, közel 130.000 homokzsákkal és 68 munkagéppel vett részt.
December 13-án folyóink fővédvonalain 2251 km hosszon volt árvízvédelmi készültség elrendelve.(December 12-én a folyóink fővédvonalain 2369 km hosszon volt árvízvédelmi készültség)
  • III. fokú a készültség 91 km hosszon a Tisza felső szakaszán, a Bodrogon, a Taktán;
  • II. fokú a készültség 1142 km hosszon a Tiszán, a Lónyay főcsatornán, Krasznán, a Sajón, a Taktán, a Hortobágy-Berettyón , a Berettyó alsó szakaszán, a Sebes- Körösön;a Krasznán, a Kettős-Körösön és a Hármas-Körösön;
  • fokú a készültség 1018 km hosszon, a Zagyva középső szakaszán,a Tisza középső és alsó szakaszán, Berettyó felső szakaszán, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán, a Szamoson és a Fekete-Körösön.
A legtöbb település Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Csográd és Bács-Kiskun megyében érintett. Országszerte 12 777 lakos és több mint 5000 magáningatlan van veszélyeztetett helyzetben.
 
 
Az egyes megyékre vonatkozó legfontosabb hírek:
 
Bács-Kiskun megyében 24 településen történt belvíz elleni védekezés.
Békés megyében 37 településen volt elrendelve belvíz elleni védekezés.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 12 településen folyt védekezés. 10 településen belvíz, 1 településen árvíz ellen, összesen 969 db lakóépület vált veszélyeztetetté. Fancsal településen a május – júniusi árvízkor bekövetkezett földcsuszamlás kb. 200 m2-es részen továbbcsúszott és két lakóingatlant veszélyeztet.
Csongrád megyében 35 településen folyt belvízi védekezés. Szegeden egy lakóházat a belvíz körbevett, az épület károsodott, lakhatatlanná vált. A lakóépületben elő két főt az önkormányzat ideiglenesen szükséglakásba költöztette.
Fejér megyében 3 településen folyt belvízi védekezés. Kulcs településen a polgármester a víz ivóvíz célú felhasználását megtiltotta. Az ivóvíz biztosítása lajtos kocsival történt
Győr-Moson-Sopron megyében 2 település területén folyt belvízi védekezés. Győr-Győrszentiván belvíz által érintett területén, a vízszint emelkedése megállt. A veszélyeztetett lakóházat a tulajdonos még nem hagyta el. Nagyszentjánoson 12 önkéntes helyi lakos a csatornák tisztításában, mélyítésében vett részt.
Hajdú-Bihar megyében jelenleg 37 településen van önkormányzat által elrendelt belvízvédelmi készültség. December 13-án 10 órától Berettyóújfalu Helyi Védelmi Bizottsága a belvízi veszélyeztetettség miatt ülésezett.
Heves megyében belvízvédelmi készültség összesen 7 településen volt elrendelve. Hatvan városban nagy teljesítményű szivattyúk dolgoztak. Sarudon 26 fő közmunkások és önkormányzati dolgozók ároktisztítást, szivattyúval vízátemelést végeztek, minek köszönhetően 30 lakóépület veszélyeztetettsége megszűnt.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 29 településen volt védekezési fokozat elrendelve, 23 településen történt védekezés. Tószeg településen egy lakhatás céljára használt, engedély nélkül épült épületből 3 fő kiköltöztetésre került.
Komárom-Esztergom megyében 10 településen folytak megelőző jellegű védekezési munkák.
Nógrád megyében Szurdokpüspöki településen folyamatosan szivattyúznak.
Pest megye területén 33 települést veszélyeztetett a belvíz.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 40 településen folyt belvízi, 1 településen ár- és belvíz, 3 településen árvíz elleni védekezés. Az ár és belvíz mindösszesen 515 lakóházat veszélyeztet. Újfehértón négy utcát belvízi elöntés miatt lezártak az átmenő forgalom elől.
Vas megyében a belvíz elleni védekezés megszűnt.
 
 
 
Sajtó- és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály


Vissza