Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Az erős szél okoz problémát több megyében
2013. március 14.
A viharos szél és havazás miatt érintett térségekben az áramszolgáltatásban vannak folyamatosan fennakadások. Jelenleg Borsod megye 25 településén a helyreállítás 24 órán belül megoldható, azonban 5 településen ez elhúzódik. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyékben is több helyszínen zajlik a szolgáltatás helyreállítása. Tolna, Vas és Zala megyékben is volt fennakadás, azonban a szolgáltató itt már elhárította a hibát.
Az alábbi országrészekben a tartós és viharos széllökések miatt ezek a problémák péntek kora délutánig fennállhatnak, újabb szolgáltatás kiesések is kialakulhatnak.
Az ország északkeleti részében egyre nagyobb területen – Borsod, majd Szabolcs, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok térségében is - fokozódik viharossá (70-90 km/h) a szél, amely az Északi-középhegység magasabban fekvő részeken akár 100 km/órát is meghaladhatja. Reggeltől a szél fokozatosan mérséklődik, egyre kisebb területeket érintve.
A Dunántúlon a legerősebb széllökések itt is helyenként meghaladják a 100 km/órát.
A szél sajnos éjszaka sem veszít erejéből, maradnak az általában 70-90 km/h körüli lökések. Ezek a Balaton térségében és a Dunántúli középhegységben néhol elérhetik a 100-110 km/órát. Itt majd péntek késő délutántól várható mérséklődés.
A legerősebb szélre az alábbi területeken lehet számítani: Kőszegi-hegység, Zala megye, Somogy megye északi fele, Veszprém megye és Fejér nyugati fele.
 
Tekintettel a rendkívüli időjárásra, a lakosság ellátásának biztosítása érdekében a katasztrófavédelem a szükséges intézkedéseket megtette az energia ágazat (kiemelten a villamos-energia ellátást és a gázellátást biztosítók), valamint a közlekedési ágazat (kiemelten a közúti és a vasúti közlekedést biztosítók) és ivóvízellátást biztosító szolgáltatókkal kapcsolatban. A szolgáltatók hibaelhárítási tevékenységét helyszínen hatóságilag koordinálja.
Valamennyi érintett megyei és helyi védelmi bizottság intézkedéseket tesz a kiesett áramszolgáltatás által érintett lakosság ellátásával kapcsolatban.
 
A kárelhárításokat nehezíti, helyenként lehetetlenné teszi a viharos szél és az ónos eső.
 
Kérjük, kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit, amelyben folyamatosan tájékoztatást adunk az aktuális helyzetről.

Vissza