Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Heroikus küzdelem
2013. március 15.
A katasztrófavédelem, a rendőrség, a terrorelhárítási központ, a honvédség, a polgárőrség, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek munkatársai embert próbáló erőfeszítéseket tesznek a rendkívüli időjárás következtében az országban kialakult helyzet normalizálása érdekében.
A 2013. március 15. 12 óra 45 perckor rendelkezésre álló adatok szerint a hivatásos katasztrófavédelmi erők 920 fővel és 209 eszközzel, a rendőrség 2.540 fővel és 189 gépjárművel, a terrorelhárítási központ 43 fővel és 28 gépjárművel, a honvédség 12 fővel és 6 speciális technikai eszközzel küzd az elakadt gépjárművekben tartózkodók kiszabadításán. A mentési munkát az önkormányzati és önkéntes tűzoltók 296 fővel és 65 eszközzel, a polgári védelmi szervezetek 8 fővel, a mentők 174 fővel és 69 mentőautóval segítik a mentést. A közútkezelők 660 fővel és 535 eszközzel, a polgárőrség 5.074 fővel és 30 eszközzel, a karitatív szervezetek 24 fővel és 4 eszközzel vesznek részt jelenleg is az érintett szakaszok és térségek helyszínein történő mentésben.
 
A hóban elakadt járművekben tartózkodók mentése folyamatos. Közleményünk kiadásáig a mentő egységek 4.007 főt és 2.138 gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából, a katasztrófavédelem 409 műszaki mentést hajtott végre.
 
Az úton rekedtek ellátása érdekében az érintett megyékben 227 melegedő szálláshelyet alakítottak ki, ahol 6.240 embert helyeztek el. Ellátásuk folyamatosan megoldott takarókkal, meleg teával és szendvicsekkel. Az úton rekedt utasoknak, akik nem kívánták a gépjárművüket magára hagyni, melegedő buszok állnak rendelkezésre.
 
A rendőrség korlátozta számos település elhagyását, az áramszolgáltatási kimaradással érintett településeken folyamatosan biztosítja a rendőri jelenlétet.
 
A rendőrség ismételten felhívja az elakadt gépjárművek vezetőinek és utasainak figyelmét, hogy a gépjárműből ne szálljanak ki, a rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan dolgoznak a mentésükön.
 
A rendőrség ismételten arra kéri az állampolgárokat, hogy saját biztonságuk érdekében ne induljanak útra, tájékozódjanak a meteorológiai körülményekről.

Vissza