Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A helyzet javult, de még vannak fennakadások
2013. március 16.
Szombaton reggelre javult az utak állapota. A Dunántúlon jelentősen mérséklődött a szél ereje, így a közútkezelő munkagépei folyamatosan és hatékonyan tudnak dolgozni az utak megtisztításán, az elzárt települések és az alsóbbrendű útszakaszok felszabadításán. A hófúvások miatt jelenleg közel 130 úton van érvényben útzár, és húsz települést nem lehet közúton megközelíteni. Bár a szakemberek folyamatosan dolgoznak, még most is vannak olyan települések, amelyeken szünetel az áram- vagy a vízellátás.
Március 15-én 17 megyében és a fővárosban – Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében, valamint a fővárosban – közel 2500 szakember dolgozott a rendkívüli időjárás következményeinek a felszámolásán 609 technikai eszközzel. A káresetek felszámolásába önkéntes mentőszervezetek is bekapcsolódtak.
 
A melegedőhelyeken 12319 bajba jutott embert helyeztek el ideiglenesen. A hófúvás 75 települést zárt el a külvilágtól, ez 47 ezer 678 főt érintett. 183 közút és négy vasúti vonal volt járhatatlan, és egy repülőteret is le kellett zárni az utasforgalom elől. A közutakon több mint kétezer jármű, a vasúton pedig négy szerelvény akadt el. Kilenc megye összesen 205 településén szünetelt az áramellátás, ami valamivel több, mint 180 ezer fogyasztó érintett. Négy megye 22 településén a vízszolgáltatásban voltak komoly fennakadások, ami csaknem 43 ezer fogyasztót sújtott.
 
Több megyében, így Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém megyében összeült a megyei védelmi bizottság, de volt ahol az operatív törzs részleges működését is elrendelték a szükséges lépések megtétele érdekében. Több, a rendkívüli időjárás miatt érintett település helyi védelmi bizottsága is rendkívüli ülést tartott a téli időjárási helyzettel összefüggésben.
 
Az osztrák vöröskereszttől segélyszállítmány, illetve négy hómaró és hat hótoló érkezett az M1 autópályán hóban elakadt járművek mentésére és az ott rekedt emberek ellátásának biztosítására. Fejér, Veszprém, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében akadt el a legtöbb autó. Most már járható az M1-es autópálya Hegyeshalomig tartó pályaszakasza, és bár a másik pályatesten is elindult a forgalom, ott a tűzoltók még műszaki mentéseket hajtanak végre, valamint az útfelület síkosságmentesítését végzik a szakemberek.
Komárom megye déli részén a megyei védelmi bizottság döntése alapján még öt járás területén – Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya – van érvényben közlekedési tilalom.
 
Még mindig vannak olyan települések az országban, ahol szünetel az áramellátás. Bácsban egy, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 27, Hajdú-Biharban 12, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 45, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 77, Tolnában pedig két településen dolgoznak a szolgáltató szakemberei. Hajdú megyében négy településen a vízellátás szünetel.

Vissza