Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A várható havazásról, hófúvásról
2013. március 24.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma éjszaka már mindenütt borult lesz az ég és a Dunántúlon újra elkezdődik a havazás, a hajnali órákban pedig már a Dél-Alföldön is. Ezzel párhozamosan a szél többfelé megélénkül, az Alföld északi részén olykor meg is erősödik, elérve a 30-50 km/h erősséget.
Hétfőn tovább folytatódik a havazás, bárhol az országban lehet hóra számítani. A délelőtti órákban még csak kis intenzitással esik, a déli óráktól azonban erőteljesebbé válik a havazás. A délkeleti megyékben délután havas eső és eső is várható. A hétfő reggeltől késő estig lehulló friss hó mennyisége 1 és 15 centiméter között alakul. A legkevesebb hó a Tiszántúlon és északkeleten lesz, ahol fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, illetve vegyes halmazállapotra vált át a csapadék. A legtöbb hó a Dél-Dunántúlon várható, itt egész nap fagyni fog, és itt kezdődik el leghamarabb az intenzívebb havazás.
Az északkeleti szél az Észak-Alföldön és a középső országrészben időnként megerősödik, elérheti a 45-60 km/h erősséget. Ez a Duna-Tisza köze északi részén és a Dél-Dunántúlon hófúvásokat is okozhat.
 
A meteorológiai szolgálat narancs (2. fokú) figyelmeztető előrejelzést adott ki holnapra Tolna és Baranya megyére hófúvás miatt.  Citrom (1. fokú) figyelmeztető előrejelzést pedig nyolc megyére (Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok) havazás és hófúvás miatt.
 
A balesetek és a károk elkerülése érdekében fokozott figyelemmel tartózkodjanak az erős szélben a szabadban. Az utakra dőlt fák miatt átmeneti torlódások is kialakulhatnak.
Felhívjuk a figyelmüket, hogy a készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak.
 
Minden közlekedőnek felhívjuk a figyelmét a fokozott elővigyázatosságra! Mielőtt elindulnak, tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról, valamint kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Tolna és Baranya megyében, ha tehetik, ne induljanak útnak.  Csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak, ezeken a területeken a lehullott hó és az erős szél miatt hótorlaszokra, lassabb közlekedésre és fennakadásokra lehet számítani.
 
A katasztrófavédelem készenléti egységei 1525 fővel, 307 gépjárműfecskendővel és mintegy 449 különlegesszerrel látnak el készenléti szolgálatot a nap 24 órájában.
Letölthető dokumentum(ok):

Vissza