Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Felhívjuk a figyelmet a téli időjárásban a körültekintőbb közlekedésre
2010. december 18.
Az erős téli lehűlés, intenzív havazás idején megfelelő előrelátással fel lehet készülni az alábbiakra: a téli közlekedés veszélyeire; hófúvások településeket zárhatnak el a külvilágtól, járművek akadhatnak el az utakon; gázvezetékek befagyása miatt a vezetékes gázellátás ideiglenesen leállhat; elektromos áram felhasználásának növekedése, esetleg ráfagyott jégréteg miatt átmeneti zavarok keletkezhetnek az áramszolgáltatásban; a hó súlyától az épületek tetőszerkezete károsodhat.
Ha a hőmérséklet fagypont alatti, akkor számíthatunk jégréteg kialakulására, emiatt körültekintően és fokozott óvatossággal közlekedjünk, mind gyalogosan, mind gépjárművel!
Intenzív havazás esetén esetén, ha ki kell menni az épületből, mindenképp öltözzünk fel vastagon és rétegesen, ne hagyja semelyik testrészét fedetlenül, mert a hideg és az erős szél együtt hamar fagyási sérüléseket okozhat. Viseljen sapkát (a legtöbb testhőmérséklet a fedetlen fejen át távozik).
Ha lakásunkat a lehullott hó elzárta a külvilágtól, értesíteni kell a hatóságokat, akik a segítségére sietnek majd, és készüljünk fel az esetleges hosszabb benntartózkodásra.
Átmeneti áram- ill. energia kimaradás esetére javallottak a következők: gázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetén ne hagyjuk nyitva a fűtőkészülék elzárócsapját; gondoskodjunk szükség-világítóeszközökről; tároljon otthonunkban elegendő élelmiszert az egész család számára; azokat a PB gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermékek szabadba történő kivezetése más módon nem megoldott, soha ne üzemeltessük folyamatosan zárt térben, rendszeresen szellőztessünk.
 
            Utazásnál ajánlott – a téli időjárás és a havas-jeges körülmények okozta veszélyek miatt - kifogástalan műszaki állapotú, téli gumival felszerelt autóval elindulnunk, és tájékozódnunk az útviszonyokról. Aki teheti, inkább a főutakon közlekedjen, és ha szükséges, vigyen magával hóláncot, lapátot és homokot. Aki gyermekekkel indul útnak, ne feledkezzen meg takaróról, meleg teáról. Gondolni kell arra is, hogy az üzemanyag nemcsak a közlekedéshez, hanem az autó fűtéséhez is nélkülözhetetlen. Az öltözékünket pedig ne az autó klímájához igazítsuk.
 
            Az út lefagyása nem mindig észlelhető a gépkocsiból, ezért ezt is figyelembe kell venni a sebesség megválasztásakor. A hókotró munkagépek mögött síkos az út, mert a só olvasztó hatása nem azonnali. Ezért nagyon fontos, hogyha az autós sárga villogó lámpával felszerelt gépeket lát az úton, fokozatosan vegye vissza a sebességet, nehogy rácsússzon a jármű a munkagépre. Tanácsos gyakori féklámpa-villantásokkal figyelmeztetni a mögöttünk haladót.
 
            Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén célszerű, ha az autós a legközelebbi lakott hely elérésekor biztonságba helyezi a gépjárművet, és megvárja, amíg az út ismét járható lesz. A tűzoltókat a 105-ös ingyenes segélyhívószámon lehet értesíteni, pl.: életveszélyt okozó baleset, közlekedést akadályozó, elakadt gépjármű vagy úttestre dőlt fa esetében.


Vissza