Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Balesetek, káresetek a márciusi télben
2013. március 26.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a másodfokú, azaz narancs riasztását, amelyet korábban Jász-Nagykun-Szolnok megye egészére és Pest megye két kistérségére adott ki hófúvás kialakulásának veszélye miatt. Így jelenleg a fent említett két megyén túl elsőfokú, vagyis sárga riasztás van még érvényben Zala, Vas, Somogy, Bács-Kiskun, Heves, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére és Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Pest, Csongrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés megye egyes kistérségeire. Havazást jelentettek a Kisalföldről, valamint Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyéből. A Dunántúl középső területein és az Alföldön szállingózik a hó.
Mi a helyzet az ország egyes megyéiben
 
Zala megyében nem sokkal dél után megnyitották az utat a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára Szlovénia irányába, a határt Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál léphetik át. Első ütemben a Rédics közelében lévő várakozó helyeket ürítik ki, ezt követően, ütemezetten indulhatnak el az országhatártól távolabb veszteglők.
Hajdú-Bihar megyében körülbelül nyolc centiméternyi friss hó van, a tűzoltóknak leggyakrabban kidőlt fák miatt és árokba csúszott gépjárművek mentésénél kellett beavatkozniuk. Nagyobb fennakadást nem okozott a csapadék, az utak jól járhatóak és minden településen megfelelő az áramellátás.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy reggel árokba borult kamion mentésén dolgoztak a tűzoltó egységek, a 22 tonnás rakománnyal megrakott járművet speciális bázisdaru és egy Nagyivánból érkező lánctalpas jármű segítségével állították föl, és vontatták ki az árokból. A 33-as főút érintett nagyiváni szakasza délelőtt fél tizenegy előtt felszabadult, sem a jármű vezetője, sem a rakománya nem sérült meg. Jászárokszálláson a rossz úton elakadt betegszállítót kellett a tűzoltóknak kihúzni. A rövid pihenőre kényszerült kocsiban két beteg volt, egyiküknek sem lett semmi baja. A megyében minden út járható, elzárt település nincsen, hóátfúvás, torlaszok nem akadályozzák a forgalmat. A vasúti közlekedésben tíz-hatvan perces késésekre számítani lehet.
Javul az utak állapota Fejér megyében, de a meteorológiai előrejelzések szerint ma tíz centimétert meghaladó friss hó hullhat. Az úthálózat jelenleg sónedves, latyakos, helyenként – főként az alsóbbrendű útszakaszokon – havas, jégbordás. Kedden délelőtt 11 óráig hat, az időjárással összefüggő műszaki mentéshez kérték a katasztrófavédelem megyei tűzoltó egységeinek a segítségét, elsősorban forgalmi akadályt képező járművek miatt. Reggel Dunaújvárosban kétszer is a havas úton elakadt kamionokhoz riasztották őket, délelőtt pedig egy kisteherautó továbbhaladásában segítettek. Késő délelőtt a 64-es főút Tolna megyei szakaszán, Simontornya közelében egy élelmiszert szállító kamion csúszott árokba, és a vontatmánya keresztbe fordult az úton.
Fejér megyében az M7-es autópályán Letenye, valamint az M6-os autópályán Pécs irányába átmenetileg még nem közlekedhetnek a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek.
 
A megye úthálózatának többi részén azonban 13 órától visszavonták a korábban kiadott forgalomkorlátozást a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárműveket érintően, így az M7-es és az M6-os autópálya említett két útirányának kivételével elindulhatnak a kamionok Fejér megyében.
Győr-Moson-Sopron megyében jelenleg is forgalomkorlátozó intézkedések vannak érvényben. A Szlovéniába tartó, 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek az M1-es autópálya 85-ös és 86-os számú főúti lehajtóinál nem térhetnek le, a két főutat nem használhatják. Az M1-es autópálya 81-es számú főút csomópontjában csak a Győr-Moson-Sopron megyébe tartó személygépkocsikat és tehergépkocsikat engedik le az autópályáról a hatóságok, a lépést az tette szükségessé, hogy Komárom-Esztergom megyében feltorlódtak a kamionok.
Csongrád megyében jelentős fennakadások nincsenek, a forgalom azonban a megszokottnál lassabban haladhat. A Szlovéniába tartó, 7,5 tonna feletti kamionok közül csak az élő állatot, vagy romlandó árut szállító teherjárművek léphetnek az ország területére Nagylaknál és Röszkénél. A síkos úton több autó is az árokba csúszott, két esetben könnyebb sérülés is történt, valamint több fa is kidőlt, egy-egy faág úttestre, illetve parkoló járművekre szakadt.
Nógrád megyében egy menetrend szerint közlekedő távolsági autóbusz és egy személyautó ütközött össze a kora délelőtti órákban a Rákóczibánya és Bátonyterenye közötti csúszós útszakaszon, amelynek következtében a busz az oldalára borult. A helyszínre érkező salgótarjáni hivatásos tűzoltók áramtalanították a személygépkocsit és a busz, majd kiemelték a buszt az árokból. A buszon utazók közül három gyermek, valamint a személygépjárműben utazó gyermek és egy középkorú nő szenvedett könnyebb sérüléseket, őket a mentők kivizsgálásra kórházba szállították.
Borsod megyében nem nőtt meg a tűzoltói beavatkozások száma. A Szlovéniába tartó 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárműveket Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében az M30-as autópálya Miskolc-Északi felhajtójánál a rendőrök a forgalomból kiszűrik és az Auchan áruháznál kialakított várakozó helyre irányítják.
Baranya megyében szintén nem emelkedtek kiugróan a tűzoltói beavatkozások. A műszaki mentések teszik ki a beavatkozások jelentős részét, amely a csúszós utakon bekövetkezett közúti balesetek felszámolását jelenti.
Tolna megye tűzoltóinak kedden öt műszaki mentéshez kellett vonulniuk, ezek mindegyikét rövid időn belül sikerült felszámolniuk, így a forgalomban fennakadások nem keletkeztek.
Komárom megyében az elmúlt 24 órában hóban elakadt kamionokhoz, személyautókhoz riasztották a tűzoltókat, de volt ahol veszélyt jelentő jégcsapok eltávolítását kérték tőlük. A Fejér megyébe tartó kamionok rendőri felvezetéssel hagyhatják a megyét, a többieknek várakozniuk kell.
Pest megye tűzoltói az elmúlt tizenkét órában folyamatosan mentették a hóban elakadt, árokba csúszott gépjárműveket. Összesen tizennégy műszaki mentéssel kapcsolatos riasztás érkezett a megyei műveletirányítási központba, ezek egyike sem járt személyi sérüléssel. A tegnap este érvénybe lépett kamionforgalom-korlátozás miatt a járműveket a kamionparkolókba terelik, a megye területén jelenleg 447 jármű vesztegel.
Veszprém megyében tegnaphoz képest sokat javult a közlekedési helyzet. A tegnapi napon a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek előtt lezárt 82-es-, 83-as utakat ma délelőtt megnyitották. Az előrejelzések szerint újabb havazásra lehet számítani, nagyjából 10 centiméter friss hó hullhat. A hóhelyzettel összefüggő esetek többsége műszaki mentést igényelt, árokba csúszott autóknál, tehergépjárműveknél, elakadt kamionoknál dolgoztak a tűzoltók. Mentettünk árkba borúlt személyautót, útról lecsúszó teherautókat. A tegnap esti órákban
 
Az aktuális riasztásokról, valamint a figyelmeztetésekről a www.met.hu és a www.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A forgalomkorlátozásokról és útlezárásokról pedig a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon tájékozódhatnak. A további részletekről az érintett megye katasztrófavédelmi igazgatóságának honlapján talál információkat.
 
Tájékozódjanak az aktuális és a várható időjárásról, valamint kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Az azonnali információhoz jutás érdekében figyeljék a közszolgálati médiumok közleményeit!

Vissza