Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Országszerte fokozott odafigyelésre van szükség
2013. március 27.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén megye öt kistérségére tart érvényben elsőfokú (CITROM) riasztást hófúvás miatt. Továbbra is folyamatosan havazik a fővárosban, Pest megye teljes területén, valamint a Dunántúl középső részén is. A Duna vonalától keletre csak az Alföld déli része hómentes, máshol mindenhol intenzíven havazik.
A szél tovább mérséklődik, emiatt délutánra várhatóan nyugaton és északkeleten is megszűnik a hófúvás. Nagyobb területeket érintő havazás már csak az ország északi és keleti részén várható, ezeken a helyeken ma és csütörtökre virradó éjjel még több centiméter friss hó hullhat (az északkeleti megyékben akár 10 centiméter). Éjjel a szélvédett, kevésbé felhős tájakon sűrű köd képződhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1, +4 fok között várható. Késő estére +2, -3 fok közé hűl le a levegő.
 
Forgalomkorlátozásokat már csak eseti jelleggel, többnyire műszaki mentés idejére kell elrendelni, csak a helyszínelés idején és csak az érintett útszakaszon van érvényben. Zala megyében feloldották a 75-ös út 27-35 kilométerszelvénye közötti tiltást, így ott már tehergépjárművek is közlekedhetnek.
 
A havas, csúszós utakon sok volt a baleset, több kamion és személygépjármű árokba csúszott. A közlekedési balesetek mellett veszélyt jelent az épületek tetejéről lezúduló hó és a leszakadó jégcsapok. A katasztrófavédelem tűzoltó egységeit a déli órákig országosan összesen 111 esetben riasztották műszaki mentéshez.
 
A télies időjárás miatt továbbra is fokozott óvatosságra van szükség, csak az útviszonyoknak megfelelő műszaki állapotban lévő gépjárművel szabad csak közlekedni. Továbbra is azt kérjük, hogy kísérjék figyelemmel az aktuális és a várható időjárási előrejelzéseket, valamint a hatóságok tájékoztatóit.
 
Az aktuális információkról a www.met.hu és a www.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban pedig a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon tájékozódhatnak. A további részletekről az érintett megye katasztrófavédelmi igazgatóságának honlapján talál információkat.
 

Vissza