Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Szűnik a havazás, de még mindig sok a beavatkozás
2013. március 27.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat nem sokkal dél előtt az ország egész területére visszavonta az elsőfokú (CITROM) riasztást, amelyet korábban hófúvás miatt adott ki. A havazás több helyen abbamaradt, nyugaton már vékonyodik a felhőzet.
A szél tovább mérséklődik, emiatt délutánra várhatóan nyugaton és északkeleten is megszűnik a hófúvás. Nagyobb területeket érintő havazás már csak az ország északi és keleti részén várható, ezeken a helyeken ma és csütörtökre virradó éjjel még több centiméter friss hó hullhat (az északkeleti megyékben akár 10 centiméter). Éjjel a szélvédett, kevésbé felhős tájakon sűrű köd képződhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1, +4 fok között várható. Késő estére +2, -3 fok közé hűl le a levegő.
 
A havazások hatására nőtt, és várhatóan emelkedik a folyók hóban tárolt vízkészlete. A legtöbb magyarországi folyó apad, a belvízelvezető csatornákban azonban továbbra is magasak a vízszintek.
 
Sok volt a baleset az utakon, több kamion és személygépjármű árokba csúszott. A közlekedési balesetek mellett veszélyt jelent az épületek tetejéről lezúduló jeges hó és leszakadó jégcsapok, valamint a megsérült tetőhéjazat. A katasztrófavédelem tűzoltó egységeit délután fél háromig országosan összesen 133 esetben riasztották műszaki mentéshez.
 
A télies időjárás miatt továbbra is fokozott óvatosságra van szükség, csak az útviszonyoknak megfelelő műszaki állapotban lévő gépjárművel szabad csak közlekedni. Továbbra is azt kérjük, hogy kísérjék figyelemmel az aktuális és a várható időjárási előrejelzéseket, valamint a hatóságok tájékoztatóit.
 
Az aktuális információkról a www.met.hu és a www.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban pedig a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon tájékozódhatnak. A további részletekről az érintett megye katasztrófavédelmi igazgatóságának honlapján talál információkat.

Vissza