Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Belvíz elleni védekezés
2010. december 18.
December hónapban az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt jelenleg 12 megyében 210 településen folyik ár-, belvízvédelmi tevékenység. A belvíz miatt összesen 52 fő került kitelepítésre. A védekezésben 1622 fő 299 szivattyúval és 81 munkagéppel vett részt. A belvízzel elöntött területek nagysága az OMIT adatai alapján kis mértékben csökkent, jelenleg 314.800 hektár, ebből 170.500 hektár vetés-szántó.
A polgári védelmi kirendeltség-vezetők koordinálásával tűzoltók, közmunkások, önkormányzati dolgozók, helyi önkéntesek, polgárőrök folyamatosan végeznek áteresztisztítást, árokmélyítést és vízszivattyúzást. 
December 17-én folyóink fővédvonalain 1819 km hosszon volt árvízvédelmi készültség elrendelve. December 16-án ez az adat 1818 kmvolt.
III. fokú a készültség van 452 km hosszon, Tiszán Zalkod és Tiszafüred között, a Bodrogon, valamint a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán;
II. fokú a készültség 778 km hosszon, a Tiszán Zalkod és Dombrád, valamint Tiszafüred és Doba között, a Krasznán, a Lónyay-főcsatorna teljes szakaszán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán, a Berettyó alsó szakaszán, a Sebes-Körösön és a Hármas-Körösön;
I. fokú a készültség van 589 km hosszon, a Tiszán ZemplénagárdésDombrád, valamintDoba és Szeged között, a Zagyván, a Berettyó felső szakszán.
Részletes beszámoló: Bács-Kiskun megyében 14 településen folyik védekezés. Békés megyében 30 településen védekeznek a belvíz ellen. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 8 településen folyik védekezés, jelenleg a belvíz 836 db lakóépületet veszélyeztet. Csongrád megyében továbbra is 33 településen védekeznek, és 55 450 hektár területet borít belvíz. Fejér megyében a belvízi károk elhárítására 6 településen folyik védekezés. A tűzoltók vízszivattyúzási feladatokat végeztek. Hajdú-Bihar megyében jelenleg 32 településen van elrendelve belvízvédelmi készültség. Hajdúböszörmény-Pród településrészen a tanyák védelme érdekében a Hajdúnánást és Balmazújvárost összekötő 3323. sz. út alatti átereszt kinyitották és a felgyülemlett vizet irányítottan a Brassó-érbe engedik gravitációs úton. Ezt a védekezési munkát a vízügyi szakemberek irányítják. Heves megyében 5 településen folyik a belvízi védekezés. Jász-Nagykun-Szolnokmegyében10 településen folyik belvízi védekezés. Komárom-Esztergom megyében 3 településen folytatnak védekezési munkákat. Pest megye területén jelenleg 32 települést érint a belvíz, a védekezési munkálatokban összesen 97 fő, 15 db szivattyú végezte feladatát. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 31 településen folyik belvízi védekezés, ahol az ár és belvíz összesen 413 db lakóházat veszélyeztet. Eddig 72 410 db homokzsákot használtak fel a védekezési munkálatokhoz. 


Vissza