Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Kihívás elé állítja az időjárás a közlekedőket
2013. március 29.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, azaz citromsárga riasztást adott ki Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom és Pest megye egyes kistérségeire ónos eső kialakulásnak veszélye miatt. A csúszós, nedves útfelületek veszélyt jelentenek a gépjárművel és a gyalogosan közlekedőkre egyaránt.
A katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a meteorológiai előrejelzéseket, illetve a hatóságok közleményeit és tájékoztatóit, továbbá csak a téli időjárási körülményeknek megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak.
 
Az utakon megnövekedhet a balesetek száma, ami a mentések ideje alatt torlódásokat okozhat. A közlekedőket arra kérjük, hogy fokozott figyelemmel vezessenek, és készüljenek fel arra is, hogy a szokásos menetidők is meghosszabbodhatnak.
 
A meteorológiai előrejelzések szerint az Északi-középhegység térségében péntek estig többnyire havas eső, havazás valószínű. Többfelé tapadó hóra kell számítani. Főként a Börzsöny térségében, Nógrád megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén északnyugati részén és Heves hegyvidéki területein halmozódhat fel számottevő mennyiségű friss hó. Ezeken a területeken 5-20 centiméter hó várható, ami az alacsonyabban fekvő területeken sokfelé olvadni fog.
 
A közútkezelők tájékoztatása alapján folyamatosan havazik Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Komárom-Esztergom és Fejér megyében havas eső esik. A Dunakanyarban, a Pilisben, a Börzsönyben és a Zsámbéki medencében a szél újra hordja a havat. A szórógépek hajnal óta folyamatosan járják a hegyvidéki szakaszokat, a fő- és mellékutak ennek ellenére havasak. Érd, Tárnok, Törökbálint körzetéből ónos esőt is jeleztek.
Pilisszentkereszt, Dobogókő körzetében a szórás ellenére havas, hóátfúvásos a burkolat. A
2-es főúton Rétság és Szendehely között már több kamion elakadt vagy félreállt, az emelkedőkön csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak túljutni.
 
A Dunántúl nagy részén, a Duna-Tisza közén, a Jászságban és az Északi Középhegységben nedvesek, vizesek az útburkolatok. Citromsárga figyelmeztető előrejezés van érvényben gyenge ónos eső és havazás miatt Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest megye és a Főváros, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére.
 
Az aktuális információkról a www.met.hu és a www.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban pedig a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon tájékozódhatnak.

Vissza