Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Továbbra is kamionstop és mindenhol csapadék
2013. március 29.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a Heves és Nógrád megye kistérségéire ónos eső kialakulásnak veszélye miatt kiadott elsőfokú, azaz citromsárga riasztását. A reggeli, délelőtti havazást már jelentős részben esőzés váltotta fel, amelyek következtében az utak már vizesek. A csúszós, nedves útfelületek azonban veszélyt jelentenek a gépjárművel és a gyalogosan közlekedőkre egyaránt.
Szlovéniában és Szlovákiában a nagypéntek miatt kamionstop van érvényben, így a határok mentén egyre több a feltorlódott kamion, amelyeket a rendőrség ideiglenesen kijelölt parkolókba állít félre. Ez a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárműveket érinti. Szlovénia felé várhatóan este 21 órakor feloldják a korlátozást. Szlovéniába a feloldásig is beléphetnek a szlovén rendszámú, élő állatot, veszélyes anyagot, romlandó árut szállító kamionok. A 2-es főút Nógrád megyei szakaszán 15 órától feloldották a kamionok közlekedési tilalmát.
A nap folyamán eddig közel 80 műszaki mentésnél segítettek a tűzoltó egységek a bajbajutottakon. 
A katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a meteorológiai előrejelzéseket, illetve a hatóságok közleményeit és tájékoztatóit, továbbá csak a téli időjárási körülményeknek megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. A közlekedőket arra kérjük, hogy fokozott figyelemmel vezessenek, és készüljenek fel arra is, hogy a szokásos menetidők is meghosszabbodhatnak, az utak csúszóssá válhatnak, valamint fák dőlhetnek ki, ágak szakadhatnak le és felsővezetékek sérülhetnek meg.
 
A meteorológiai előrejelzések szerint az Északi-középhegység térségében péntek estig többnyire havas eső, havazás valószínű. Többfelé tapadó hóra kell számítani. Főként a Börzsöny térségében, Nógrád megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén északnyugati részén és Heves hegyvidéki területein halmozódhat fel számottevő mennyiségű friss hó. Ezeken a területeken 5-20 centiméter hó várható, ami az alacsonyabban fekvő területeken sokfelé olvadni fog. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg területén holnap 24 óra alatt több mint 20 milliméter eső hullhat.

Az aktuális információkról a www.met.hu és a www.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban pedig a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon tájékozódhatnak.

Vissza