Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A víz adja most már a legtöbb munkát
2013. március 30.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, azaz citromsárga figyelmeztető előrejelzése jelenleg nyolc megyére, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére van érvényben, ezekben a térségekben a nap folyamán 20 milliméternél több eső eshet.
A szombat éjfélig kiadott előrejelzés szerint északkeleten helyenként ónos szitálás is előfordulhat. A fő- és mellékutak országszerte vizesek, nedvesek, a Balassagyarmat környéki alsóbbrendű utak még kissé latyakosak.
Az időjárási viszonyok miatt nem kellett a szokásosnál több esetben beavatkozniuk a katasztrófavédelem egységeinek, tegnap délutántól ma hajnalig összesen hatvan esethez vonultak a tűzoltók, 32 alkalommal műszaki mentésnél kellett bajbajutottakon segíteniük.
A Kapos folyón és a gödrei-vízfolyáson az éjjel komolyabb vízszintemelkedés következett be, ezért a védelmi igazgatás a szükséges intézkedéseket megtette. A védekezéshez a szükséges létszám, technika és felszerelés rendelkezésre áll, a kialakult és még várható helyzet miatt a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megerősítette ügyeletét. Dombóvárra és Bonyhádra a tegnapi napon kiszállították a homokzsákokat, Bonyhádon homokdepónia és nyolcszáz előre töltött homokzsák van. Dombóváron a vízműnél felkészültek a védekezésre. Somogy megyében is előkészületek zajlanak, 20 ezer homokzsák van készenlétben, készültség még sehol nincs. Baranya megyében a Bükkösdi vízfolyás, Somogy megyében a Zselic-patak vízszintjei is jelentősen megemelkedtek, a védekezési mechanizmus ezeken a helyeken beindult.
Az aktuális információkról a www.met.hu és a www.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban pedig a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon, a vízügyi helyzetről a http://www.vizugy.hu/ oldalon találhatnak információkat.

Vissza