Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Megelőző árvízi és belvíz elleni védekezés zajlik
2013. március 30.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat nyolc megyére jelenleg is érvényben tartja elsőfokú, azaz citromsárga figyelmeztető előrejelzését, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 20 milliméternél is több csapadékra lehet számítani. Az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt több folyó és patak vízszintje jelentősen megemelkedett, itt árvízi védekezésre készülnek a szakemberek. Több településen pedig szivattyúzzák a belvizet.
Az elmúlt három hónap csapadékos időjárása miatt jelenleg három megyében, Tolnában, Baranyában és Somogy megyében zajlik megelőző árvízvédekezés, Jász-Nagykun-Szolnok megyében a belvíz ellen védekeznek. Hazánkban csak márciusban az ilyenkor szokásos csapadék több mint a duplája esett le, és a meteorológiai előrejelzések szerint a mai napon is esőre kell készülni, ami tovább növeli a folyók már jelenleg is magas vízszintjét.
Tolna megyében Bonyhádon a sporttelepen a befejeződött a megelőző védekezés, azonban a Tesco mögötti területen és a gyaloghídnál megkezdődött a megelőző homokzsákos védekezés. A vízfolyások állapota továbbra is változatlan, még mindig áradnak, de medrükből nem léptek ki. A megyei védelmi bizottság rendkívüli ülése délben vette kezdetét, jelenleg is tart. Dombóváron szivattyúzás, Csikóstőttősön megelőző védekezés zajlik.
Baranya megyében Sásdon öt centiméterrel csökkent a vízszint. Itt tömedékelési munkálatokat végeznek a szakemberek, a katasztrófavédelem ötezer homokzsákot szállított ide. Szászváron az önkéntes tűzoltók továbbra is szivattyúzzák a lakóházak pincéjéből a vizet. A víz itt is apadásnak indult. Szigetváron az Almás patakon lehet nagyobb árhullám levonulására számítani, a helyi védelmi bizottságot összehívták és szabadnapos tűzoltókat is behívtak. A Pécsi tó szintje emelkedik, ezért a katasztrófavédelem felvette a kapcsolatot a tó tulajdonosával. A vízszint itt jelenleg mindössze öt centiméterrel marad el az eddig mért legmagasabbtól.
 
Somogy megyében a hajnalban rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében a Kapos folyó vízszintje is rövid idő alatt megemelkedett. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az érintett vízfolyások mentén belvízvédelmi készültséget rendelt el. Az esőzés megszűnése után a vízszint emelkedése jelentősen lelassult, a déli óráktól pedig már apadás tapasztalható. A megye több vízfolyásán volt tapasztalható számottevő emelkedés a megyében, a Bárdi-pataknál, a Szenna-berki pataknál, a Surján-pataknál, Máriás-pataknál és a Rinya-folyónál óránként tartanak ellenőrzést. A kis vízfolyásokon a gyors felduzzadást gyors apadás követte, így árvízvédelmi fokozat elrendelésére és védekezésre nem volt szükség.
 
Jelenleg a Tisza Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyénél, Szolnoknál tetőzik, 716 centiméteres a vízállás, ami jóval elmarad az eddig mért legmagasabb, 1041 centiméteres vízszinttől.  Az eső miatt a Felső-Tiszán újabb vízszintemelkedések alakultak ki.
 
A megelőző árvízi védekezéssel egyidőben több helyen a belvíz ad munkát, a kritikus pontokon szivattyúzással emelik át a vizet. A munkálatokban a katasztrófavédelem tűzoltó és polgári védelmi egységein kívül önkéntesek és rendőrök is részt vesznek. A várható áradások miatt a megyében még nem rendeltek el forgalomkorlátozást.
Az elmúlt 24 órában a belvízzel borított terület a Közép-Tisza vidékén csaknem kétezer hektárral nőtt, így már több mint 18 ezer hektárnyi föld áll víz alatt,  5 ezer 400 hektár vetés és 4 ezer hektár szántó.
A belterületi elöntések miatt három önkormányzat: Fegyvernek, Jászalsószentgyörgy és Tomajmonostora folytat védekezést a belvíz ellen. Az igazgatóság területén a cibakházi, mezőtúri, kunhegyesi szakaszokon, illetve a ceglédi, karcagi, kisújszállási, jászberényi, kiskörei és jászkiséri védelmi szakaszon fokozott a védekezés. Az aktuális információkról a www.met.hu, a www.katasztrofavedelem.hu oldalon és az érintett megyék katasztrófavédelmi honlapján tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon, a vízügyi helyzetről a http://www.vizugy.hu/ oldalontalálhatnak információkat.
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=1700
http://tolna.katasztrofavedelem.hu/
http://baranya.katasztrofavedelem.hu/
http://somogy.katasztrofavedelem.hu/

Vissza