Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Éjjel is folytatódott az árvízi védekezés
2013. március 31.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém Zala megye területére citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki, mert a prognózis szerint ott egy nap alatt több mint 20 milliméter eső hullhat. A szolgálat ugyanakkor Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére mára is fenntartotta citromsárga figyelmeztető előrejelzését heves zivatar miatt, mert ugyan kis valószínűséggel, de előfordulhatnak erős széllel vagy nagy méretű jéggel érkező heves zivatarok.
A Dunántúl északnyugati felében a délutáni órákig területi átlagban 20-30 milliméter csapadék várható, a Dunántúl többi részén 20 mm vagy annál kevesebb csapadék valószínű. Az Északi-középhegység térségében is 10-20 mm közötti csapadék eshet. A nap folyamán a Dunántúl nyugati, északnyugati térségében egyre inkább havas eső, havazás lesz a jellemző. A déli, kora délutáni óráktól az esti, késő esti órákig döntően a Dunától keletre (kisebb valószínűséggel a Dunántúl délkeleti részén) többfelé intenzív záporokra, illetve szórványosan zivatarokra számíthatunk, amelyeket helyenként 1-2 centiméteres jég, 60-70 km/órás erejű, viharos szél és néhol jelentősebb mennyiségű, akár 15-30 milliméternyi csapadék kísérhet. A délutáni, esti órákban északnyugaton viharos széllökések kísérhetik az északnyugati szelet.
 
A Dunántúlon és az észak-keleti országrészben sokfelé esik az eső, ezeken a területeken a fő- és alsóbbrendű utak burkolata vizes, az Alföldön már többnyire száraz. A hőmérséklet fagypont felett van, így síkosságot nem jeleztek. A látási viszonyok jók, köd nem alakult ki.
 
A magyarországi folyószakaszokon 912 km hosszon első (Bodrog, Ipoly, Kraszna, Tisza, Hármas-Körös, Rába, Takta, Zagyva és a Zala szakaszain), 86 km hosszon másodfokú (Hortobágy-Berettyó) árvízvédelmi készültség van érvényben. Négy megye tizenhét településén árvízi védekezés zajlik, kilenc megye harmincöt településén pedig belvízi védekezést folytatnak. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan 80700 hektár. Tizenegy vízügyi igazgatóság területén huszonhét szakaszon első- és huszonkilenc szakaszon van másodfokú belvízvédelmi készültség.
 
Azokon a területeken, ahol az elmúlt huszonnégy órában árvízi védekezést folytattak, figyelőszolgálat működik, a védekezéshez szükséges anyagok és technikai eszközök biztosítottak. Éjfél óta új helyszínen történt beavatkozásról nem érkezett jelentés.
 
Tolna megyében két kritikus térségre kellett összpontosítani az éjszaka.
Egyrészt Csikóstőttős és Kaposszekcső védelmére, másrészt a Kapos Dombóvártól Simontornyáig tartó szakaszára, kiemelt jelentőséggel Döbrököz védelmére.
Csikóstőttős védelme érdekében az esti óráktól a katasztrófavédelem a vízüggyel és az önkormányzatokkal közösen a meglévők mellett további három vízmércepontot hozott létre. A folyamatosan leolvasásnak köszönhetően olyan adatok álltak rendelkezésre, amelyek megfelelő időelőnyt biztosítottak az operatív beavatkozáshoz. A felső szakaszon a Kapos vízszintje mintegy tíz centiméterrel emelkedett, majd le is csökkent az éjszaka, viszont annak beérkezésekor a veszélyeztetett területen nem fogja elérni a tegnap déli szintet sem, miközben a lenti rész még apadt is. Döbrököznél az esti órákban intenzív munkával homokzsákokból készült ideiglenes védmű. Önkéntesek, tűzoltók és a Gemenc Mentőcsoport, összesen hatvan ember ötezer homokzsákot rakott le hajnali fél háromra. Ezzel a település biztonságban van, pedig a Kapos vízszintje az éjszakai órákban enyhén emelkedett, (8-10 cm), és most már elhúzódó magas vízszintre kell errefelé számolni.
 
Somogy megyét szombaton a késő délutáni órákban érte el az újabb csapadékhullám és éjjel tizenegyig változó intenzitással folyamatosan esett, összességében 12-13 milliméter friss csapadék érte a Kaposvár környéki vízgyűjtőt. A vízfolyásaink szintje ennek megfelelően emelkedésnek indult. Tegnap 23 óráig lassú ütemű, óránként 1-2 centiméteres vízszintemelkedés volt megfigyelhető, utána a Kaposon intenzívebb áradás kezdődött, óránkén 4-6 centiméteres emelkedéssel. Hajnali 3 órától állt vissza a lassabb áradás, azóta óránként 1 centiméterrel növekszik a vízszint. Az intenzív csapadékzóna hajnali 1 órára elvonult. Vasárnap kora reggel a megye nyugati felén esett, ennek azonban nincs érezhető hatása a Kapos vízgyűjtőjére. A Kapos Kaposváron vasárnap reggelre tetőzött, a vízmércék órák óta 299 centiméteres vízállást mutatnak. A folyó még visszaduzzasztja az Orci-patakot, viszont a 61-es számú főúton forgalomterelésre ez idáig nem volt szükség.
 
Baranya megyében a katasztrófavédelem Sásd és Vásárosdombó településeken a vízügyi igazgatósággal az esti órákban egy-egy vízmércét helyezett el a Baranya-csatornán lefolyó vízmennyiség mérésére. Az eredmények lassú apadást, illetve az esti esőzés következtében viszonylagos stagnálást mutatnak. A csertői víztárolónál folytatódik a leürítés, az Almás-patak és a Fekete-víz vízszintje emelkedést mutat. A vízügyi szakemberek előrejelzése szerint a leürítés akár két-három napig is eltarthat. Szigetváron egy szupermarketet, illetve az Alpári Gáspár utcát nyúlgátak építésével védik a katasztrófavédelem állományából, illetve a helyi közreműködőkből álló szakemberek. A Pécsi-tó vízállása lassú emelkedést mutat.
 
Somogy és Baranya megyékben az árvízi védekezésben a Somogy és a Mecsek Mentőcsoportok is tevékeny részt vállaltak.
 
Az aktuális információkról a www.met.hu és a www.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban pedig a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon, a vízügyi helyzetről a http://www.ovf.hu/ oldalon találhatnak információkat.

Kapcsolódó linkek:
http://tolna.katasztrofavedelem.hu/
http://baranya.katasztrofavedelem.hu/
http://somogy.katasztrofavedelem.hu/

Vissza