Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Lehűlés, hó, havas eső, télies útviszonyok és megfeszített munka
2013. március 31.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint vasárnap a Dunántúl nyugati részében havas eső, havazás, vizes, tapadó hó várható. Az ország középső és keleti részén kialakuló esőt számos helyen szintén hó vagy havas eső válthatja fel. Ugyanakkor a keleti országrészben előfordulhat felhőszakadás is, amit helyenként 90 km/órás sebességű szélroham és két centiméter nagyságú jég kísérhet. Hétfőn reggelre országszerte talaj menti fagyra kell számítani, azonban Nyugat-Magyarországon már ma is fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet. Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról! Kérjük, kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Csak a téli időjárásnak megfelelő járművel induljanak el, valamint lassabb közlekedésre és fennakadásokra is számítsanak.
Vasárnap északnyugat felől hideg levegő zúdul a Kárpát-medencébe, előbb nyugaton, később, főként estétől másutt is fagypont közelébe, vagy az alá csökken a hőmérséklet, emiatt hétfőre virradóan az ország túlnyomó részén fagyra, vagy talaj menti fagyra kell számítani.
 
A Dunántúl északnyugati felében a délutáni órákig területi átlagban 20-30 milliméternyi csapadék várható, a Dunántúl többi részén 20 milliméter vagy annál kevesebb csapadék becsülhető. Az Északi-középhegység térségében is esni fog, itt 10-20 milliméter várható. Eleinte a Dunántúl nyugati, északnyugati térségében lesz havas eső, havazás, leginkább vizes, tapadó hó hullik majd. Később az esőt másutt is vegyes halmazállapotú csapadék válthatja. Az alacsonyabban fekvő részeken nem marad meg a hó, de kisebb körzetekben leplet képezhet. Főként az ország keleti részében néhol felhőszakadásra is számítani kell. A nap folyamán az északnyugati megyék kivételével zivatarok alakulnak ki. Az Alföldön és az Északi-középhegység térségében ugyan kis valószínűséggel, de előfordulhat erős szélrohamokkal, két centiméternél nagyobb jéggel érkező heves zivatar is. Vasárnap a Nyugat-Dunántúlon az északi, északnyugati, délkeleten pedig a déli szelet kísérhetik a 60-65 km/óra körüli lökések.
 
Az országban több helyen továbbra is folyik az árvízi védekezés. Tolna megyében az éjszaka folyamán az ideiglenes védművek elkészültek Döbröközön és Csikóstőttősön, mintegy százharminc ember ötezer homokzsák felhasználásával dolgozott megfeszítetten a védművek megerősítésén. A nap folyamán azonban Döbrököznél a Méhész-patak töltése a torkolattól 200 méterre a jobb oldalon átszakadt, folyamatosan elönti a Kapos és a Dombóvár-Szakály vasút közötti mezőgazdasági területet. Az átfolyt vízmennyiség házakat nem veszélyeztet. Továbbra is szivattyúznak Dombóváron a Lehel utcában és Csikóstőttősön az Újtelepen. A megyei kormánymegbízott, a katasztrófavédelmi igazgató, valamint a megyei védelmi bizottság titkára valamennyi helyszínen tájékozódott a kialakult helyzetről, a védekezés helyzetéről. A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnapra nincs figyelmeztető előrejelzés érvényben a megyére vonatkozóan, de a Koppány vízgyűjtő területére újabb jelentős mennyiségű eső várható, ez azonban a vízügyi szakemberek szerint nem okoz veszélyt jelentő vízszintemelkedést. Szakályban egy partfal mellé épített melléképületet a leomló partfal károsított, egy ember megsérült, őt a mentősök ellátták el. A helyszín biztosításában a tamási önkormányzati tűzoltók vettek részt. A katasztrófavédelem polgári védelmi káreseti helyszíni szemlét végzett, amelynek során megállapítást nyert, hogy a lakóház életveszélyes, az ott lakó két felnőttet és három gyermeket rokonok fogadták be. Pakson és Bölcskén pince, illetve ásott kút beomlását jelentették. Az omlás mindkét esetben lakóházat veszélyeztet, a paksi katasztrófavédelmi kirendeltség a polgári védelmi helyszíni szemlét megkezdte.
 
Baranya megyében az éjszaka folyamán megszűnt a csapadékképződés, reggel óta szakaszosan esik az eső a megyében, azonban a meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap már nem várható jelentős mennyiségű csapadék. Az éjszaka Szentegát településre ötszáz homokzsákot szállítottak ki, ahol egy utat védtek meg, Tóthszentgyörgy-pusztán pedig nyolcszáz juhot vett körbe a víz, itt erőgépek segítségével árkot ástak és elvezették a vizet.
Az esőzéssel kapcsolatban a reggeli órákban két esetben kellett a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek beavatkozniuk, Szigetváron és Szentlőrincen is egy családi ház pincéjéből távolítottak el vizet. A katasztrófavédelem Magyartelekre ezer homokzsákot szállított, amelyet a mezőgazdasági terület melletti töltés megerősítésére, magasítására használnak. Itt száz méter hosszon közel negyvenen folytatnak védekezési munkát. Okorágra háromezer homokzsákot vittek, ebből a töltéshiányt pótolják, húszan dolgoznak a területen.  A Baranya-csatorna, a Bükkösdi-víz és a Völgység-patak vízszintje csökken, az Almás-pataké stagnál. Mivel a megye déli részén a Fekete-víz a fő befogadó vízfolyás, így annak a vízszintje még emelkedést mutat.
 
A Zala megye területén lévő kisebb vízfolyások szinte mindegyike megtelt az elmúlt napok csapadékos időjárása és a korábbi hetekben lehullott hó olvadásának együttes hatására. Fokozza a problémát, hogy a magas víztartalmú talaj már nem tud több vizet felvenni. A Zalán és a Mura vízgyűjtő vízfolyásain a korábban kialakult kisebb árhullámokra újabb árhullám fut rá és intenzíven újra emelkednek a vízszintek. Eddig 100-150 centiméteres újabb emelkedések következtek be. Letenyénél intenzívebb áradásba kezdett a Mura, itt reggel 242 centiméter volt a vízállás. Becslések alapján a folyó az elsőfokú árvízvédelmi készültséget meghaladó vízállásnál tetőzik majd, várhatóan hétfőn este. A Zalán a kialakult újabb nagyobb árhullám a középső szakaszon ráfut az előzőre, így a számítások szerint Zalaapátinál az ünnepek után fokozatot elérő vízállás alakulhat ki. A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint jelenleg áradnak még a vízfolyások, tetőzés még a felsőbb szakaszokon sem következett be. Folyik a védekezés Pórszombaton, Kiskutason, Szilvágyon a Medes-patakon, Lentiszombathelyen a Malonya-patak mentén, illetve Tormaföldén és Szalapánál. A lehullott nagyobb csapadékmennyiség miatt a megye vízfolyásain mindenütt jelentős a vízszintemelkedés, ezért vasárnap reggel hatkor Zalaszombatfán a Kebele tározót árvízi üzembe helyezte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Magyarszentmiklóson vasárnap délelőtt nyúlgát építése vált szükségessé, a homokzsákokat 25-30 méter hosszban, három sor magasan rakták, ezzel a víz majd a mederben tartható. A készenlétben állnak negyvenöt fős területi rendeltetésű árvízvédelmi önkéntes mentőcsoport, a Zala Mentőcsoport tagjai, hogy szükség esetén azonnal bevethetőek legyenek. Megkezdte működését a Zala Megyei Védelmi Bizottság Operatív Munkacsoportja, és ha a helyzet úgy kívánja, soron kívül összehívják az érintett helyi védelmi bizottságokat is. A Kárpát-medencébe zúduló hideg levegő következtében Zalában fagypont közelébe, vagy az alá csökkenhet a hőmérséklet, emiatt hétfőre virradóra fagyra, vagy talaj menti fagyra kell számítani. A megye északi részén a reggeli órák óta havazik, de várhatóan ez nem  jelent maradó havat.
 
A legfrissebb meteorológiai jelzések alapján a délnyugatról érkező újabb csapadékzóna Somogy megyében a Kaposvár-Siófok tengelytől nyugatra eső területen fejti ki intenzívebben a hatását. Ebben a térségben érintett lesz a Kapos folyó felső vízgyűjtője is. Az esőzés várhatóan délután 14-15 óráig tart, addig területi átlagban további 7-10 milliméternyi csapadék is eshet. Ezt követően előreláthatólag hétfőn a késő esti órákig újabb csapadék kialakulására nem kell a megyében számítani. A megyei katasztrófavédelmi igazgató Kaposvár polgármesterével és a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnökével közösen szemlét tartott, ahol a Kapos védműveit és a kaposvári szakasz töltését személyesen ellenőrizték. Megállapították, hogy jelenleg nem indokolt a védekezés, amennyiben a lehulló csapadék mennyisége szükségessé teszi, homokot deponálnak a veszélyeztetett szakaszok közelébe. Előzetes megelőző intézkedésként elképzelhető, hogy szükség lesz a folyó töltésének homokzsákokkal történő megmagasítására. Az esőzés kapcsán Segesden egy lakóház körül felgyülemlett a víz, az épületet a nagyatádi tűzoltók homokzsákokkal bevédik. Kaposváron a Nyugativánfa utcában a felázott meredek domboldal megcsúszott. A lezúduló föld egy melléképületben okozott károkat. Személyi sérülés nem történt.
 
Pest megyében az elmúlt napok jelentős esőzései miatt a Ceglédhez tartozó Füle-dűlőnél körülbelül egy hektárnyi területen egy tanyát elöntött a víz, de lakóépületet közvetlenül nem veszélyeztetett. A ceglédi tűzoltók négy szivattyúval megkezdték a víz átemelését a Gerje-csatornába, azonban a folyamatos utánpótlás miatt a víz szintje továbbra sem csökkent, így egész éjjel dolgoztak. Szentendrén a Bükkös-patak több helyen kilépett medréből, de lakóépületek itt sem voltak veszélyben. A katasztrófavédelem szentendrei tűzoltó egységei a patak mentén négy helyen elővédekezési munkálatokat folytatnak, homokzsákokkal akadályozzák meg, hogy a víz betörjön a kertekbe, pincékbe, garázsokba.
 
Vas megyében a belvíz miatt hét útszakaszt zártak le teljesen vagy részlegesen. Egyáltalán nem járható a 7453-es számú út Csörötnek és Kondorfa között, a 8611-es út Kenyeri-Vönöck közötti szakasza, ugyancsak járhatatlan a 7452-es út Csákánydoroszló és Kemenestaródfa, illetve a 74172-es Csákánydoroszló és Felsőmarác között. Félpályás lezárásra kell számítani a 8638-as úton Csepregnél, a 7361-ason Csehi és Oszkó, valamint a 7451-esen Csákánydoroszló és Ivánc között.
 
Az aktuális információkról a www.met.hu (az aktuális veszélyjelzésekről a www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/ oldalon) és a www.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban pedig a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon, a vízügyi helyzetről a www.ovf.hu oldalon találhatnak információkat.

Kapcsolódó linkek:
http://tolna.katasztrofavedelem.hu/
http://baranya.katasztrofavedelem.hu/
http://somogy.katasztrofavedelem.hu/
http://zala.katasztrofavedelem.hu/
http://pest.katasztrofavedelem.hu/
http://vas.katasztrofavedelem.hu/

Vissza