Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Nógrádban és Vas megyében is folyik a védekezés
2013. március 31.
Ahogy a Dunántúl jelentős részén, úgy Vas megyében is folyik az árvízi védekezés, és Nógrád megyében is ismét munkát ad a természet az Ipolyon.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján Vas megyében vasárnap akár 20 milliméter csapadék is hullhat, és az északi, északnyugati szelet viharos széllökések kísérik. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a szombat délutántól lehullott esőből a Gyöngyösön, a Répcén és a Pinkán másfél méteres emelkedés, a Rábán Szentgotthárdnál két és félméteres, Körmendnél pedig szintén 150 centis vízszintemelkedés következett be, a folyamatosan hulló csapadék miatt ma tovább nő a folyók, patakok vízszintje.
 
Vasárnap délelőtt az időjárásból adódóan tizenegy esetben riasztották a megye tűzoltó egységeit, akik pincékből, megtelt vízelvezetőárkokból szivattyúzták ki a felgyülemlett vizet, úttestre dőlt fák eltávolítását végezték el, illetve egy esetben műszaki mentést hajtottak végre, amikor Alsóújlaknál egy személygépjármű a vízfolyáson megcsúszott és árokba hajtott.
 
Ostffyasszonyfán a Hegyalja utcában és a Kis utcában vízátfolyások alakultak ki, a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egységei szivattyúznak a helyszínen, továbbá kétezer homokzsákkal, az átereszek szélesítésével, tisztításával folyik a védekezés. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság háromezer homokzsákot biztosított a védekezéshez Jákon, ahol a Móricz Zsigmond utcában az árok a nagy mennyiségű csapadékvizet nem tudta elvezetni. Az árkot a Jáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a polgármesteri hivatal homokzsákokkal megerősítette, így az utat sikerült megvédeni. A vízkárok elhárításán, megelőzésén folyamatosan dolgoznak a jáki, horvátzsidányi, kőszegdoroszlói, jánosházai, csákánydoroszlói önkéntes tűzoltó egyesületek, homokzsákolási, szivattyúzási feladatokat hajtanak végre.
 
A vízátfolyások miatt Csörötnek – Kondorfa, Kenyeri – Vönöck, Csákánydoroszló – Kemenestaródfa, Csákánydoroszló – Felsőmarác között teljesen lezárták az utat a forgalom elől, illetve félpályás útzár van érvényben Csepreg – Acsád, Csehi -  Oszkó, Csákánydoroszló – Ivánc és Alsóújlak – Vasvár között.
 
Nógrád megyében az elmúlt napokban lehullott számottevő csapadék következtében tovább emelkedik a folyók vízállása. A legutóbbi mért állapot szerint az Ipoly folyó Ipolytarnócnál 327 centiméteren tetőzött, a másodfokú készültség elrendeléséről az érintett lakóházak tulajdonosai már tájékoztatást kaptak. A Karancs Speciális Mentőszolgálat – mint a Palóc Mentőcsoport tagja – az önkéntesekkel megkezdte a védekezéshez szükséges homok és homokzsákok kiszállítását, a homokzsákok töltésében és kipakolásában a helyi lakosok is segédkeznek. A Zagyva maconkai és nemti szakaszán továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a folyó vízállása Maconkánál jelenleg 89, Nemtinél 112 centiméter.

Kapcsolódó linkek:
http://tolna.katasztrofavedelem.hu/
http://baranya.katasztrofavedelem.hu/
http://somogy.katasztrofavedelem.hu/
http://zala.katasztrofavedelem.hu/
http://pest.katasztrofavedelem.hu/
http://vas.katasztrofavedelem.hu/
http://nograd.katasztrofavedelem.hu/

Vissza