Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Talajvíz, árvíz és belvíz – folyamatos a munka
2013. március 31.
A télies időjárás, az ár-, illetve a belvíz az ország számos területén ad munkát a katasztrófavédelemnek.
A meteorológiai előrejelzések szerint Békés megyében továbbra is folytatódik a csapadékos időjárás, a térségben akár heves zivatarok is kialakulhatnak. A megyében három külterületen van harmadfokú belvízvédelmi készültség, a Dögös-kákafoki szakaszon, a mezőberényi szakaszon, valamint a gyomai védelmi szakaszon. A belvíz miatt három esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra, Békéscsabán, Sarkadon, valamint Gyomaendrődön távolítottak el vizet. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Fekete-Körösön, a Hármas-Körösön, a Berettyón és a Sebes-Körös alsó szakaszán.
 
Baranya megyében jelenleg a Bükkösdi vízfolyás, a Fekete-víz és a Gödrei vízfolyás mentén dolgoznak szivattyúk, amelyek a csapadékvizet emelik át a vízfolyásokba. A mai napon Magyartelek, Okorág és Szentegát településen volt szükség töltésmegerősítési munkálatokra. A Gödrei vízfolyás, a Fekete-víz, a Bükkösdi víz, valamint a Baranya-csatorna vízszintje stagnál, a Fekete-víz vízszintje kismértékű emelkedést mutat. Minden veszélyeztetett helyszínen figyelőszolgálat működik.
 
Pest megyében a megnövekedett talaj- és belvíz miatt a mai nap folyamán a kora délutáni órákig huszonhat esetben kértek segítséget a katasztrófavédelemtől. Több településen lakóházak kertjében és pincékben okozott problémát az ott összegyűlt esővíz, amit a tűzoltók szivattyúkkal távolítottak el. Korábban a Bükkös-patak kilépett medréből, aminek jelenlegi vízállása 124 centiméter, ami jóval alulmarad a legmagasabb mért vízállástól (218 centiméter).
 
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rába folyón Szentgotthárdnál és Körmendnél, valamint a Pinkán Felsőcsatárnál. Továbbá elsőfokú a készültség a Rábán Ragyogóhídnál is. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a védekezési munkálatokhoz nyolcezer homokzsákot, melles gumicsizmákat, valamint három szivattyút biztosított. Jelenleg védekezési munkálatok folynak Szentpéterfán, Jákon, Ostffyasszonyfán, Söptén, illetve Táplánszentkereszten. A mai napon 15 óráig összesen huszonhárom alkalommal volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra. Jellemzően vízszivattyúzási feladatokat hajtottak végre Vas megye tűzoltó egységei.
 
Tolna megyében Dombóvár Lehel soron hat szivattyúval emelik át a felgyülemlett csapadékvízet a Kapos folyóba, a vízfolyásokon – a Dombóvár Kaposvár térségében kialakult esőzés miatt – 4-6 centiméter vízszintemelkedés alakult ki. Ez azonban sem a védekezési munkálatokat, sem a veszélyeztetettség mértékét nem befolyásolja. A megyei vízfolyások vízszintje továbbra is stagnál, a harmadfokú belvízvédelmi készültség változatlanul érvényben van Dombóvár és Kurd térségében. Tolna megyében a 16 órai helyzet alapján továbbra sincs lakóépületeket, illetve utakat veszélyeztető esemény.
 
Somogy megyében az esőzés a délután folyamán alábbhagyott, a megye területén átlagosan megközelítőleg 10 milliméter eső esett,  a Kapos folyó vízszintje a reggeli esőzés miatt növekedett. A folyó felső vízgyűjtőjén több csapadék esett, ezért itt további vízszintemelkedés várható. A katasztrófavédelem az érintett vízfolyásokon óránként ellenőrzést tart. Bedegkéren beszakadt az egyik útmenti épület pincéje, a felette húzódó vízelvezető árok és az úttest egy része. A beomlott föld miatt elmozdult egy telefonoszlop és a víz kimosta az út alatt húzódó gázvezetéket is. A szolgáltatás biztosításának érdekében a telefontársaság és a gázszolgáltató szakemberei megteszik a szükséges intézkedéseket. Segesden egy lakóház körül gyülemlett fel a víz, az épületet a nagyatádi tűzoltók homokzsákokkal védték be. Babócsán és Péterhidán folyamatban van a felkészülés, hiszen a Rinya tetőzése hétfőre várható.
 
Zala megyében délután 16 órakor hét helyszínen zajlott műszaki mentés. A hivatásos tűzoltók hat helyszínen folytatnak árvízi védekezést (Kiskanizsa, Pórszombat, Zalabaksa, Zalaegerszeg, Magyarszerdahely, Lentiszombathely).
Nógrád megyében Bátonyterenyén a Kazár patak egy részén hordalék rakódott le, ezt földmunkagéppel távolították el.

Az aktuális információkról a www.met.hu (az aktuális veszélyjelzésekről a www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes) és a www.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalon, a vízügyi helyzetről pedig a www.ovf.hu oldalon találhatnak információkat.
 
Kapcsolódó linkek:

www.baranya.katved.hu
www.bekes.katved.hu
www.nograd.katved.hu
www.pest.katved.hu
www.somogy.katved.hu
www.tolna.katved.hu
www.vas.katved.hu
www.zala.katved.hu

Vissza