Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Húsvét hétfőn is tovább folyik a védekezés
2013. április 01.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat citrom figyelmeztető előrejelzése szerint az ország északi felében talaj menti fagyok alakulhatnak ki, de az elkövetkező órákban mindenütt 0 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Húsvét hétfőn a délelőtti órákig délkeleten, délen kialakulhat időszakos havazás, havas eső, jellemzően fagypont körüli vagy afeletti hőmérsékletek mellett. Átmenetileg kis területen akár körülbelül két centiméteres leplet kialakító hó is hullhat. Az esti, késő esti óráktól ismételten talaj menti fagy kialakulására kell számítani az országban.
A magyarországi folyószakaszokon 1206 kilométeren első- (Bodrog, Ipoly, Kraszna, Tisza, Hármas-Körös, Rába, Takta, Zagyva és a Zala szakaszain), 130 kilométeren másod- (Hortobágy-Berettyó, Takta), illetve az Ipolyon 5 kilométer hosszúságban harmadfokú árvízvédelmi készültség volt vasárnap. Tíz megye harminchat településén árvízi, tizenhárom megye hatvankét településén belvízi védekezést folytattak. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan egy nap alatt mintegy másfélszeresére, 121300 hektárra nőtt, ennek közel a fele vetés-szántó. Tizenkét vízügyi igazgatóság területén tizenhét szakaszon első-, negyvenegy szakaszon másod- és öt szakaszon harmadfokú fokú belvízvédelmi készültség volt érvényben. Hat megyében összesen huszonhét utat kellett lezárni, és nem lehetett használni a pinkamindszenti határátkelőt.
 
Egy megyében három településről összesen hat embert kellett kitelepíteni, öten rokonoknál találtak szállásra, egy személyt önkormányzati épületben helyeztek el.
 
A vasárnapi ár- és belvízi védekezésben a vízügy 654 emberrel és 131 technikai eszközzel vett részt, közel hatszáz önkéntes állampolgár és 184 közfoglalkoztatott dolgozott, a mentőszervezetek 21 emberrel és 6 technikai eszközzel, a katasztrófavédelem 314 fővel és 82 technikai eszközzel, az önkormányzati, önkéntes tűzoltók 210 fővel és 53 technikai eszközzel vettek részt a munkálatokban. A rendőrség 14 személlyel és 6 technikai eszközzel, a karitatív szervek 1 fővel és 1 technikai eszközzel, polgárőrség 25 fővel és 2 technikai eszközzel, egyéb szervezetek (önkormányzat és a közút) 27 fővel és 16 technikai eszközzel vették ki részüket a védekezési munkákból. Összesen 152 szivattyúval és 37761 homokzsákkal végeztek ár- és belvízi védekezési munkálatokat.
 
Vasárnap estétől hétfő reggelig összesen közel száz riasztást kaptak a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltó egységei, ezeknek több mint fele műszaki mentés volt, néhány kivételtől eltekintve valamennyi ár- és belvízi védekezést jelentett.
 
Az éjszaka során tovább csökkent a Nógrád megyei vízfolyások áradásának intenzitása, Ipolytarnócon hétfőn kora reggel óránként már csak egy centimétert emelkedett a vízszint. Reggel hat órakor az Ipoly Ipolytarnócnál 406 centiméteren állt. Hajnali három órakor a településen két család jelezte, hogy szeretné elhagyni otthonát, így őket – összesen tíz embert –a volt általános iskolában kialakított befogadóhelyre vitték. Ipolytarnócon továbbra is a legmagasabb árvízvédelmi fokozat van érvényben, a szakemberek hétfőn délelőttre várják a tetőzést. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van az Ipolyon Nógrádszakálnál, a Zagyván pedig a maconkai és a mátraverebélyi tározónál, illetve a patak Nemti-Dorogházai és Pásztói szakaszán. A Dobroda-patak szintje Litkénél az éjszaka tovább csökkent, így ott senkit sem kellett kitelepíteni.
 
A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Rába körmendi szakaszán, ahol az előrejelzések alapján hétfőn a reggeli órákban harmadfokot meghaladó tetőzésre számítanak. Vas megye kisebb folyóin tovább folytatódik az apadás. Az éjszaka folyamán, vasárnap este hat órától ma reggel hatig összesen tíz esetben, a két nap alatt összesen harmincnyolc alkalommal volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra. Jellemzően lakóházak pincéjébe betört vizet kellett eltávolítani, illetve árkokból kellett vizet átemelni, megakadályozva ezzel az épületek elöntését. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tisztjei és a vízügyi igazgatóság szakemberei az éjszaka folyamán figyelőszolgálatot láttak el, települési védekezési munkálatokra nem volt szükség. Vízátfolyások miatt teljes útzár van érvényben Bük – Acsád, Vasszentmihály – Csörötnek, Csörötnek – Rönök, Molnaszecsőd – Döröske, Boba – Nemeskocs, Nagygeresd – Vasegerszeg, illetve félpályán halad a forgalom Gércét Vásárosmiskével és Vönöcköt Kemenesmagasival összekötő útszakaszon.
 
Vasárnap reggelre tovább javult az esőzések miatt kialakult helyzet Zala megyében. A Murán még emelkedik ugyan a vízállás Letenyénél, de ennek üteme éjfél körül lelassult. A Murát tápláló zalai patakok felső szakaszán már megindult az apadás, az alsó szakaszokon is tetőzés közeli állapotban vannak e vízfolyások. A Zala folyó középső szakasza is apad, így már levonulóban az árhullám, jelenleg az alsó szakaszok felé halad és nagyjából Zalabérnél tart az árhullám teteje. A folyó Zalaegerszegnél éjfél körül tetőzött, és kisebb problémát okozott: a megyeszékhely Neszele városrészében a mélyebben fekvő lakótelkeken garázsokba folyt be a víz, de homokzsákos védekezéssel az épületek védelme megtörtént. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság műveletirányító ügyeletére a hajnali óráktól a vízügyi helyzettel összefüggésben segélyhívás már nem érkezett. Az éjszaka folyamán a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat ellenőrizte a tegnapi nap folyamán kiépített azon védekezési pontokat, ahol még nem vonult le az árhullám. A sárátfolyások miatt a megyében még le van zárva a közlekedés elől a Lentikápona-Bárszentmihályfa közötti útszakasz és a Söjtör-Tófej közötti út.
 
Március 31-én tizenöt alkalommal riasztották a Győr-Moson-Sopron megyei hivatásos és önkéntes tűzoltó egységeket, akik jellemzően vízszivattyúzási feladatok hajtottak végre. A Cuha-Bakonyér vízszintje az esős időjárás miatt megnövekedett, ezért Mezőörsön meg kellett kezdeni a védekezési munkálatokat. A katasztrófavédelem és a vízügy a helyszínen biztosította a szakmai irányítást. A gátépítést 150-180 méter hosszan, hetven ember részvételével, hat munkagép alkalmazásával végezték, a munkát vasárnap a késő esti órákban fejezték be. A Magyar Vöröskereszt a helyszínen biztosította a védekezésben résztvevők ellátását. A Cuha-Bakonyér vízszintje az éjszakai folyamatos növekedés után a hajnali órákra megállt, majd lassú apadás kezdődött. A helyszínen folyamatos a figyelőszolgálat. A településen lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Az éjszaka Vitnyéden is megkezdték a helyi vízkárelhárítási védekezést, amelyben részt vesz a fertőszentmiklósi, a csornai, a farádi, a bősárkányi, a petőházai, valamint a fertőendrédi önkéntes tűzoltó egyesület. Ott a vasúti töltés mentén még folynak a munkálatok, a GYSEV szerelvényei a térségben csökkentett sebességgel haladnak. A megyében teljes útzár van érvényben Fertőszentmiklós-Csapód, Pusztacsanád-Iván közötti útszakaszokon, félpályán halad a forgalom Agyagosszergénynél, Gyórónál, Röjtökmuzsaj térségében, valamint Und és Zsira között, Vitnyédnél pedig útszűkület lassítja a közúton haladókat.
 
Csongrád megyében két településen folyik belvízvédekezés, Balástyán első, Felgyőn pedig második fokozatú belvízvédelmi készültség elrendelése mellett zajlanak a munkálatok. A megyében vasárnap egy esetben történt beavatkozás a belvíz kapcsán, a szentesi hivatásos tűzoltók a Szarvasi úton szivattyúztak, ahol a csapadékvíz ipari létesítményt veszélyeztetett.
 
Az aktuális információkról a www.met.hu (az aktuális veszélyjelzésekről a www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes) és a www.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalon, a vízügyi helyzetről pedig a www.ovf.hu oldalon találhatnak információkat.
www.csongrad.katved.hu
www.gyor.katved.hu
www.nograd.katved.hu
www.somogy.katved.hu
www.vas.katved.hu
www.zala.katved.hu

Vissza