Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Napközben sem állt meg a munka az ország folyóin
2013. április 01.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfő késő estétől kedd reggelig sokfelé várható talaj menti fagy, de északon két méteres magasságon is számítani kell fagyra. Kedden a Nyugat-Dunántúlon havazás is valószínű, ám a lehulló hó csak átmenetileg marad meg a felszínen. Az ország jelentős részén továbbra is folyik az ár- és belvíz elleni védekezés, akad, ahol már megkezdődött az apadás, máshol éppen tetőznek a vízfolyások, de a Tisza mellékfolyóin például még emelkedik a vízszint.
A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is fenntartja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán, ahol reggel tetőzött a Rába vízszintje, de már megkezdődött az apadás. Vas megyében húsvét hétfőn összesen tizenegy esetben volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra, továbbra is leginkább lakóházak pincéjébe betört vizet kellett eltávolítani, megakadályozva ezzel a kazánok elöntését. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tisztjei végigjárták azokat a helyszíneket, ahol a tegnapi nap folyamán védekezésre volt szükség. A vízszint mindenhol csökken. A megyében tizenhárom útszakaszon van teljes útzár: 88-as számú út Bögöt belterületén, Csörötnek – Kondorfa, Csákánydoroszló – Felsőmarác, Ostffyasszonyfa – Kemenesmihályfa, Pinkamindszent – államhatár, Vasszentmihály – Csörötnek, Csörötnek – Rönök, Molnaszecsőd – Döröske, Csákánydoroszló – államhatár, Vasszentmihály – államhatár, Boba – Nemeskocs, Nagygeresd – Vasegerszeg, illetve Gyanógeregye – Sorkifalud között. További nyolc útszakaszon félpályás forgalomkorlátozás van érvényben.
 
Tovább emelkedik a Tisza valamennyi mellékfolyójának vízszintje. A folyó Tiszafüredig árad, Kisköre és Csongrád között apad, alatta végig árad. Az újabb áradás miatt várhatóan keddre megáll az apadás a Közép-Tiszán. Harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Hármas-Körös jobb partján a tóközei zsilip vízoldali szárnyfalánál. A Tiszán elsőfokú árvízvédelmi készültség összesen háromszáz kilométer hosszon van érvényben Tiszafüred és Csongrád között, a Zagyván Újszász és Szolnok között és a Hármas-Körösön az Árvízkaputól a Tisza torkolatáig tartó szakaszon. A Zagyva-Tarna vízrendszerben a csapadék hatására újabb árhullám alakult ki. Elsőfokú készültség van Szolnoknál is a tiszaligeti körtöltésen. Másodfokú árvízvédelmi készültség összesen 52 kilométer hosszú védvonalon van a Hortobágy-Berettyón Karcag-Kisújszállás térségében. Harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Zagyva minkét oldalán a szászberek-jászberényi szakaszon, összesen 99 kilométer hosszon. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság védelmi osztaga a jászberényi hűtőgépgyári lakótelep térségében, mintegy 100 méter hosszan nyúlgátat épít. A Körösök romániai vízgyűjtőin áradnak a folyók. Jász-Nagykun-Szolnok megye területén a belvízzel elöntött területek nagysága meghaladja a 20 ezer hektárt. A víz eltávolítása érdekében 42 szivattyútelepet és tíz mobil szivattyút működtetnek a védekezési munkálatokban résztvevő szakemberek. A megyei igazgatóság szakemberei folyamatosan végzik a szivattyúzást, vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását a szivattyútelepeknél és egyéb műtárgyaknál. Az elmúlt 24 órában 42 torkolati szivattyútelep és 10 db mobil szivattyú csaknem 5 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Elsőfokú belvízvédelmi készültség Jászalsószentgyörgy, Túrkeve és Fegyvernek településen van. Másodfokú belvízvédelmi készültséget pedig Tomajmonostora, Alattyán és Jásztelek település tart fenn. Ugyanilyen készültség van érvényben Karcag, Kisújszállás, Kisköre, Jászberény, Jászkisér, Cibakháza, Mezőtúr, és Kunhegyes belvízvédelmi szakaszán.
 
Győr-Moson-Sopron megyében Mezőörsnél a Cuhai Bakony-ér vízszintje az éjszakai folyamatos növekedés után a hajnali órákra megállt és lassú apadásnak indult. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása alapján Bőnynél és Rétalapnál a kora délutánra várják a tetőzést, a figyelőszolgálat folyamatosan helyszíni szemlét végez az érintett szakaszokon. Vitnyéden az éjszaka folyamán megkezdett védekezést a nap folyamán is folytatták, folyamatosan szivattyúzzák a vizet. Lakosságvédelmi intézkedésre a megyében még nem volt szükség. Győr-Moson-Sopron megyében Pusztacsanád és Iván, illetve Fertőszentmiklós és Csapod között van teljes útzár a vízátfolyások miatt. Csak a fél útpálya használható Agyagosszergény, Gyóró, Röjtökmuzsaj térségében, valamint Und és Zsira között, Vitnyédnél továbbra is útszűkületre kell számítani.
 
Heves megyében a Tarna Kápolnáig 40-50 centimétert, Verpelét és Recsk között pedig egy métert apadt. Jelenleg a folyó Tarnamérán 352 centiméteren tetőzik. A megyében Nagyfügedet és Hatvant veszélyezteti belvíz. Nagyfügeden szakaszosan szivattyúzzák a vizet, a Zagyva környékén pedig három helyen történik belvízi védekezés. A szakemberek délutánra a megye összes vízfolyásán apadást várnak, estére pedig már jelentősebb vízszintcsökkenéssel számolnak.
 
A csapadékmentes időjárásnak köszönhetően folyamatosan apadnak Nógrád megyében a vízfolyások. Az Ipoly Ipolytarnócnál jelenleg 403 centiméter, további kitelepítésekre már nem volt szükség a településen, illetve a Dobroda-patak vízszintje Litkénél csökken. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van továbbra is érvényben az Ipolyon Nógrádszakálnál, ahol a vízállás jelenleg 343 centiméter. Ugyancsak elsőfokú árvízvédelmi készültség van még érvényben a Zagyván is, a vízállás a maconkai tározónál 470, a mátraverebélyi tározónál 391, a nemti-dorogházai szakaszon 96, a pásztói szakaszon 165, a maconkai szakaszon pedig 121 centiméter.
 
Bács-Kiskun megyében Kunszentmiklós közigazgatási területén másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el tegnap, miután a sok hó és eső hatására a város Tas felőli részén, valamint annak mélyen fekvő részein jelentősen megnőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, és ez belterületi lakóépületeket, húsz utca 160 lakóingatlanát, elsősorban kerteket veszélyeztet. Több pincébe már betört a talajvíz, de az épített környezetben nem keletkeztek károk, lakosságvédelmi intézkedéseket nem kellett tenni. Jelenleg szivattyúzás zajlik, a katasztrófavédelem mellett az önkormányzat 15-20 munkatársa dolgozik.
 
A Fekete-Körös Békés megyében Antnál elérte a vízmérce szerinti III. fokot, tetőzés a délutáni órákra várható, folyamatos figyelőszolgálat van, műszaki beavatkozás azonban nincs. A romániai oldalon hosszú apadás várható. A belvízvédelmi készültség a megyében négy szakaszon harmad-, hat szakaszon másod-, illetve egy szakaszon elsőfokú. A legújabb meteorológiai előrejelzések szerint Békésben nem várható számottevő csapadék, az elkövetkezendő napokban azonban talaj menti faggyal lehet majd számolni. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság felhívta a lakosok figyelmét, hogy az ingatlanok előtti árkokban biztosítsák a víz szabad lefolyását, és gondoskodjanak arról, hogy a felgyülemlett csapadék a belvízelvezető rendszerbe juthasson.
 
Az aktuális információkról a www.met.hu (az aktuális veszélyjelzésekről a www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes) és a www.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalon, a vízügyi helyzetről pedig a www.ovf.hu oldalon találhatnak információkat.
 
www.bacs.katved.hu
www.bekes.katved.hu
www.gyor.katved.hu
www.nograd.katved.hu
www.vas.katved.hu
www.heves.katved.hu
www.jasz.katved.hu

Vissza