Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A legtöbb helyen javult a helyzet, de ismét csapadék várható
2013. április 02.
Jelenleg nincs veszélyes időjárási jelenségre vonatkozó riasztás érvényben az ország területére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint túlnyomóan borult lesz az ég, a délnyugati megyékben 20-30 milliméter eső is eshet, az északkeleti szél élénk, helyenként erős lesz. Szerdán is folytatódik a csapadékos időjárás. A nyugati határnál és a Bakonyban havas eső, havazás is lehet, ezeken a helyeken változatlanul fokozott elővigyázatosságra van szükség a közlekedés során.
A magyarországi folyószakaszokon 1367 kilométer hosszon – Bodrog, Ipoly, Kraszna, Tisza, Hármas-Körös, Rába, Takta, Zagyva és a Zala szakaszain – elsőfokú,  298 kilométer hosszon – Hortobágy-Berettyó, Takta – másodfokú, 141 kilométer hosszon – Ipoly, Zagyva, Fekete-Körös – harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Hat megye 15 településén árvízi, 12 megye 48 településén belvízi védekezést folytatnak, a belvízzel elöntött terület nagysága országosan 145 ezer hektár, jóval több, mint két nappal ezelőtt. 12 vízügyi igazgatóság területén 15 szakaszon elsőfokú, 43 szakaszon van másodfokú, kilenc szakaszon pedig harmadfokú belvízvédelmi készültség van. A forgalom elől utat hat megye 34 településén kellett elzárni. Két megyében két településén, Ipolytarnócon és Lovásziban összesen 24 embert kitelepítettek, közülük tízen tegnap délután visszaköltözhettek ipolytarnóci otthonukba.
 
Baranya megyében három településen kellett árvízi védekezést folytatni, de elzárt település nincs, senkit nem kellett otthonából kitelepíteni, egy lakóház pincéjéből és egy melléképületből kellett a felgyülemlett vizet kiszivattyúzni. A tűzoltóegységeket harminchárom alkalommal riasztották az elmúlt hétvégén, ezek háromnegyedében az ár- és belvízzel kapcsolatos műszaki mentést végeztek. Főként családi házak pincéjéből kellett vizet szivattyúzniuk, illetve megsüllyedt épületekhez és beszakadt pincéhez is vonultak segítségnyújtásra. A legtöbb vízkárt Szigetvár, Sásd és Komló térségéből jelezték az állampolgárok.
Bács-kiskun megyében két településen végeznek belvízi védekezési munkálatokat.  Kunszentmiklós és Tiszaug településen másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A Tisza Bács-Kiskun megyei szakászán 29,4 kilométer hosszon elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
Békés megyében öt településen rendeltek el belvízvédelmi készültséget. A megyében hat folyószakaszon elsőfokú, két szakaszon harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, egy szakaszon elsőfokú, hat szakaszon másodfokú és négy szakaszon harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Takta folyó Inérhát-taktaföldvári szakaszán vasárnap reggel óta a teljes hosszon másodfokú árvízvédelmi készültség van, vasárnap este pedig a Sajó Bánréve-felsőzsolcai és a Miskolc-sajópüspöki árvízvédelmi szakaszának teljes hosszán rendeltek el másodfokú árvízvédelmi készültséget. A Sajó áradása miatt Vadnán, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren a belterületi vízelvezető árkok zsilipjeit a tegnapi napon lezárták, Kazincbarcikán a belterületi vizek átemelését két szivattyúval végzik. A folyó áradása miatt a megyében három útszakaszt le kellett zárni.
Csongrád megyében két településen elsőfokú, egy településen másodfokú belvízi védekezés folyik, szakaszos üzemben szivattyúznak.
Fejér megyében hat településen folytatnak árvízi védekezést, Gánt település polgármestere harmadfokú belvízvédelmi készenlétet, míg a Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán a mellékvízfolyásokon jelentkező emelkedő vízszintek miatt a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van Székesfehérváron. A megyében vasárnap Bodajkon egy épületet kellett ötszáz homokzsákkal bevédeni, Bakonycsernye egyik tanyáján megelőző árvízi védekezésként több épület védelme érdekében homokot és háromszáz homokzsákot készleteztek. Zámoly két utcájában több lakóházat is veszélyeztet a víz. Megelőző intézkedésként itt is homokot és kétszáz homokzsákot készítettek elő. Gánton öt lakóházat veszélyeztetett a víz, a védekezést kétszáz homokzsákkal elvégezték. Szabadbattyán két, a víz által veszélyeztetett épületét földgátakkal védték meg. Székesfehérváron a Székely utca egy szakaszán kellett intézkedni, ehhez kétszáz homokzsákra és négy szivattyúra volt szükség, ezekkel vízátemelést végeztek. A Szent László patak és a Váli-víz vízszintje tetőzés körüli szintet ért el, de nem öntött ki. A fehérvárcsurgói víztározó és a Gaja patak vízszintje csekély mértékben emelkedett. A megyében egy lezárt út van, a Fehérvárcsurgót a 81-es úttal összekötő két kilométeres szakasz.
Győr-Moson-Sopron megyében négy településen folytatnak árvízi, két településen pedig belvízi védekezést. Az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt a kisvízfolyásokon árhullám vonul le, emiatt a megye területén a Cuhai Bakony-éren helyi vízkárelhárítási készültséget kellett elrendelni. A befogadók magas vízállása miatt több belvízvédelmi szakaszon is belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. A védekezés keretében vízkormányzás, területbejárás, szivattyúzás, uszadékszedés zajlik. A belvízzel elöntött területek nagysága a megyében 16 ezer hektár, több szivattyútelep üzemel, két utat le kellett zárni.  
Hajdú-Bihar megyében a Hortobágy-Berettyó Bucsa-Nádudvari szakaszán másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a Berettyó teljes magyarországi szakaszán pedig elsőfokú. A belvízzel elöntött területek nagysága a megyében meghaladja a 26 ezer hektárt, több mint ötezer hektár vetés, nagyjából ugyanennyi szántó, és több mint tízezer hektár rét-legelő áll víz alatt. Hétfőn a reggeli órákban azért riasztották a tűzoltókat, mert Debrecen több utcájában nagy mennyiségű csapadékvíz halmozódott fel. Az esethez a helyi egységek vonultak, öt gépjárművel, tíz tűzoltóval és két szivattyúval megkezdték a víz eltávolítását az egymással szomszédos utcákból. A víz épületeket nem veszélyeztetett.
A Tisza Heves megyei szakaszán továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van, a folyó felső szakaszán megállt az apadás. A belvízvédelmi készültség jelenleg másodfokú, valamennyi szivattyútelep működik. A Tarna folyón és mellékvízfolyásain a felső szakaszon jelentős apadás tapasztalható, az alsó szakaszon tetőzés, stagnálás, lassú apadás észlelhető. A Zagyva hajnalban tetőzött, a folyón lassú apadás kezdődött. Hatvanban továbbra is elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, két szivattyúval emelik át a vizet. Nagyfügeden már nincs szükség belvízvédelmi munkálatokra.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében Szolnokon a tiszaligeti körtöltésen van elsőfokú árvízvédelmi készültség. A megyében jelenleg a belvíz adja a legtöbb munkát, Jászteleken és Alattyán másodfokú a készültség.
Komárom-Esztergom megyében befejezték a Nagyigmánd településen tegnap megkezdett védekezési munkálatokat. Folyamatos a készenlét Bana, Bakonybánk, Ács, Nagyigmánd településen.
Miután az Ipoly már apad, javult a helyzet a Nógrád megyében leginkább érintett Ipolytarnócon is. Az otthonából kitelepített két 2 család (10 fő) tegnap délután ötkor visszaköltözhetett otthonába.
Pest megyében másodfokú készültség van az Ipoly folyó Ipolydamásd-Letkés védelmi szakaszán, valamint a Zagyva folyó Jászfelsőszentgyörgyi védelmi szakaszán. A katasztrófavédelem tűzoltó egységei két helyszínen családi ház pincéjéből vizet szivattyúztak.
Somogy megyében
Somogy megye területén  öt település külterületén – Balatonboglár, Balatonőszöd, Szántód, Zamárdi és Ordacsehi – folytatnak belvízi védekezést. A megyében 315 hektár áll belvíz alatt, nagyobb részen másodfokú belvízvédelmi készültség van, összesen öt szivattyúval védekeznek.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye három településén – Nyíregyháza, Tiszalök, Nagyecsed – van belvízvédelmi készültség, egy településen védekezési munkálatokra volt szükség.
Tolna megye vízfolyásainak többsége most már apad, a Kapos Kurdnál stagnál. Lassú áradást a Kapos pincehelyi és a Koppány-patak tamási szakaszán figyeltek meg. Döbrököz településen folyamatos figyelő szolgálatot működtet a polgármester, de a Kapos itt is apadásnak indult. A forgalom elől egy útszakaszt zártak le belvíz miatt.
A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tegnap délután ötkor másodfokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán. Vas megyében tegnap délutántól ma hajnalig összesen négyszer kellett az időjárásból adódó helyzetben a tűzoltóknak beavatkozniuk, jellemzően lakóházak pincéjébe betört vizet kellett eltávolítani. A megye kilenc útján van a forgalom elől teljesen elzárt szakasz, félpályás lezárást 13 útszakaszon rendeltek el.
Zala megyében a Zala-folyó mostanában tetőzik, a levonuló árhullámok miatt a kisebb vízfolyásokon bizonyos helyeken völgyi elöntésekkel, helyi vízkárokkal kell számolni. A Kis-Balaton vízszintje a lehullott nagyobb csapadékmennyiség miatt és a területen található belvíz miatt megemelkedett, folyamatosan szivattyúznak. Vasárnap hajnalban a Zala jobb és bal parti védelmi szakaszán, a Keszthely-Hévíz védelmi szakaszán, valamint a Kis-Balaton déli védelmi szakaszán harmadfokú belvízvédekezési készültséget rendeltek el.
Tetőzött a Mura folyó, a Kerka és a Kebele patak, a Principális csatorna, ezeken lassú apadás kezdődött. Lovászi településről a Kerka-patak áradása miatt tegnap 14 embert kellett kitelepíteni, közülük tizenketten befogadóhelyen, ketten rokonoknál és ismerősöknél találtak lakhatási megoldást. A mai napon várhatóan valamennyien visszatérhetnek otthonukba. Nincs már szükség homokzsákos védekezésre Pakod, Zalaszentiván, Szécsisziget, Kerkaszentkirály településeken. A megye egyik útjának egy szakaszát a felázott töltés miatt lezárták a forgalom elől, ez hatvan embert érint.
 
A vízügy, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszervezetek, a közút és az önkormányzatok összesen 690 fővel és 205 technikai eszközzel vettek részt az események kezelésében, rajtuk kívül 227 állampolgár is dolgozott az ár- és belvízi védekezésben, amelynek során 128 szivattyút működtettek és 7240 homokzsákot használtak fel.
 
http://baranya.katasztrofavedelem.hu/
http://bacs.katasztrofavedelem.hu/
http://bekes.katasztrofavedelem.hu/
http://baz.katasztrofavedelem.hu/
http://csongrad.katasztrofavedelem.hu/
http://fejer.katasztrofavedelem.hu/
http://gyor.katasztrofavedelem.hu/
http://hajdu.katasztrofavedelem.hu/
http://heves.katasztrofavedelem.hu/
http://jasz.katasztrofavedelem.hu/
http://komarom.katasztrofavedelem.hu/
http://pest.katasztrofavedelem.hu/
http://somogy.katasztrofavedelem.hu/
http://szabolcs.katasztrofavedelem.hu/
http://tolna.katasztrofavedelem.hu/
http://vas.katasztrofavedelem.hu/
http://zala.katasztrofavedelem.hu/
 

Vissza