Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A folyók többsége jelenleg apad
2013. április 02.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Nyugat-Dunántúlon ismét havazásra és viharos szélre, hófúvásra lehet készülni. Keddről szerdára virradó éjjel a Nyugat-Dunántúlon viharossá fokozódik az északi szél, a legerősebb széllökések 60-70 km/h között lehetnek. Emiatt Vas és Zala megyében, Győr-Moson-Sopron nyugati részén és Veszprém megye magasabban fekvő területein hófúvásra is számítani lehet. Szerda délutántól lassan mérséklődik a légmozgás, és a hőmérséklet emelkedésének köszönhetően egyre kevesebb helyen lehet hófúvás.
A szélsőséges időjárás által érintett megyékben útnak indulók tájékozódjanak az előrejelzésekről és az utak állapotáról, és kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Csak a téli időjárásnak megfelelően felkészített járművel induljanak el, valamint lassabb haladásra és fennakadásokra is számítsanak.
 
A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a Dunán nem várható árhullám. Győr-Moson-Sopron megyében eddig 1800 homokzsákot használtak fel az ár- és belvízi védekezés során, további ezer homokzsák pedig a műszaki mentőbázison van készenlétben arra az esetre, ha bárhol beavatkozásra kerülne sor. A  homokzsákokat a Moson Mentőcsapat tagjai töltötték meg. Továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Rábán a levonuló árhullám és a kedvezőtlen hidrológiai helyzet miatt. Jelenleg is apad a Cuhai-Bakony-ér és a Sokoróaljai-Bakony-ér. A megye több pontján is belvízvédelmi készültség van, így a Rábca és a Marcal mentén, a Rába felső belvízvédelmi szakaszán, valamint a Fertő menti belvízvédelmi szakaszon.
 
Zala megye folyói, így a Mura és a Kerka is lassan apad. A Zala folyó felső szakaszán is ez figyelhető meg, az árhullám jelenleg Zalaapáti felé tart. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság előrejelzése szerint a folyó Zalaapátinál szerdán a hajnali, reggeli órákban tetőzik majd. A megyei katasztrófavédelemhez a mai napon eddig összesen három olyan eseményre vonatkozó jelzés érkezett, ami hivatásos tűzoltói beavatkozást tett szükségessé.
 
A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is fenntartja az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Rába Vas megyei, körmendi és sárvári szakaszán. Körmendnél a vízszint csökken, Sárvárnál jelenleg is emelkedik. Elsőfokú a készültség van érvényben a Ragyogó-hídnál is. A mai napon eddig összesen 15 esetben kellett a tűzoltóknak az időjárás miatt kialakult helyzet miatt beavatkozniuk, jelenleg további egy beavatkozás zajlik. Minden esetben lakóházak pincéjében felgyülemlett vizet kellett eltávolítani.
Feloldották a Csákánydoroszló és az államhatár, valamint a Vasszentmihály és az államhatár közötti útzárat, így már csak hat teljesen lezárt útszakasz van a megyében.
 
Somogy megyében a Rinya tartósan magas vízállása megelőző védelmi intézkedések megtételét tette szükségessé a hétvégén. A települési polgármester irányításával Babócsa egyik utcájában homokzsákokat helyeztek ki 50-70 méter hosszan, ezzel négy épületet lehet megóvni. Péterhidán a víz épületeket még nem veszélyeztet, de megelőzés gyanánt körülbelül 100-150 méter hosszan fél méter magas homokzsákfallal megmagasították a töltést. A Rinya térségében a várható csapadék miatt újabb árhullámra lehet számítani, annak mértékétől függően további védekezésre lehet szükség. Kedd reggelre jelentősen apadt a Kapos folyó, így a folyó Somogy megyei szakaszán már nem kell védekezni.
A napokig tartó kiadós esőzés következtében újabb helyen megcsúszott a meredek partoldal székhelyén, Kaposváron a Nyugativánfa utcában. A lezúduló földtömeg egy melléképületet félig maga alá temetett. A veszélyeztetett területet a tűzoltók kordonszalaggal lezárták, az épületben élő embert szükséglakásban helyezték el a kaposvári katasztrófavédelmi kirendeltség segítségével. Kaposkeresztúron a Szabadság téren egy családi ház udvarán a háztól egy méternyire három-négy méteres körben beszakadt a föld. A kaposvári tűzoltóság az épület védelme érdekében intézkedett a körülbelül négy méter mély kráter feltöltésére. Kora délután Fonyódon indult meg a magaspart, amely az alatta húzódó 7-es számú főközlekedési utat veszélyezteti. A hatóságok az utat Fonyód és Alsóbélatelep között negyed háromkor lezárták a közlekedők biztonsága érdekében.
 
Békés megyében harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Kettős-Körösön és a Fekete-Körösön. Jelenleg a megye öt települési önkormányzata tart fenn belvízvédelmi készültséget, egy településen – Kötegyán – másodfokú a készültség, négy településen –Békéscsaba, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa, Körösladány – pedig elsőfokú készültség van érvényben.
 
A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Hajdú-Bihar megyére eső területén kilenc védelmi szakaszon van belvízvédelmi készültség. Elsőfokú a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszon,
másodfokú a Tiszai-alsó, a Tiszai-középső, a Tiszai-felső, a Kadarcs-Karácsony-foki, a Kösely-alsó, a Hamvas Sárréti, a Berettyó-alsó valamint a Berettyó-felső belvízvédelmi szakaszon. A megyében üzembe állított húsz szivattyútelep az elmúlt napon összesen csaknem négyezer köbméter belvizet emelt át a befogadókba.
A készültséggel érintett területen lévő hat belvíztározóban összesen majdnem 23 millió köbméter belvizet tartanak vissza.
A mai napon eddig négyszer riasztották a debreceni tűzoltó egységeket a felgyülemlett csapadékvíz eltávolítására.
 
Újabb öt centimétert apadt az Ipoly Nógrád megyénél, a folyó két másik mérési pontjánál másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Nógrádszakálnál is csökkent a vízszint, itt két, Balassagyarmaton pedig egy centiméterrel alacsonyabb a folyó. Három centimétert apadt a Maconkai tározónál a Zagyva folyó, nem változott ugyanakkor a vízszint a Mátraverebélyi tározónál. Mindhárom mérési ponton egy-egy centiméterrel alacsonyabb a Zagyva patak, mint volt délelőtt tíz órakor, a korábban kiadott elsőfokú árvízvédelmi készültség ezzel együtt érvényben van. Ludányhalásziban a helyiek egy nagy teljesítményű szivattyú segítségével emelik át a vizet az Ipolyba a belterületről.
 
Változatlan a helyzet Bács-Kiskun megyében, ahol Kunszentmiklóson van másodfokú belvízvédekezési készültség, de a helyzet kezelése nem igényelte a tűzoltók beavatkozását. Szintén a belvíz miatt van másodfokú készültség Tiszaugon. Magas a vízszint a Holt Tiszán, emiatt ott továbbra is átemelő-szivattyú üzemel.

Vissza