Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A sok csapadék nem javítja a helyzetet
2013. április 03.
A Nyugat-Dunántúlon fokozatosan gyengül, éjfélre megszűnik a havazás, és ezzel együtt a viharos, 60-70 km/h lökésekkel kísért északi szél is mérséklődik. Számottevő megmaradó hó már nem várható. Az esti órákban nyugaton, csütörtök reggel pedig a Dunántúl nagy részén, valamint Pest és Nógrád megyében több helyen talaj menti fagy valószínű.
A heves esőzés következtében jelentősen megemelkedett a mai napon a Fejér megyei Gaja-patak felső szakaszának vízszintje. Ismét veszélyben van a bodajki vasútállomás mellett lévő lakóház a Mór-Bodajk vízfolyáson levonuló árhullám miatt, de a vasárnap kihelyezett homokzsákok egyelőre megfelelő védelmet jelentenek. Lepsényben a belvíz okoz gondot, a településen a járási katasztrófavédelmi megbízott segítségével végzi az önkormányzat a védekezést. A Posta utcában egy családi házzal egybeépített melléképületbe folyt be a csapadékvíz, ezért a további károk megelőzése érdekében a házat homokzsákokkal körbeveszik. A Vasút utcában egy családi ház mögötti mezőgazdasági területen állt meg a talajvíz, és beszivárgott az ingatlanon lévő szerelőaknába. Az árokrendszer lejtését az utcában munkagéppel megerősítik annak érdekében, hogy a csapadékvizet hatékonyan el lehessen vezetni. Dunaújvárosban egy családi ház udvarán beomlott az évekkel korábban betemetett földpince, a kertben lévő térköves burkolat egy része, valamint a kerti sütöde körülbelül másfél méter mélyen a földbe beszakadt.
Szerda délelőtt több alkalommal kérték a megyében a katasztrófavédelem segítségét víz eltávolításához. Székesfehérváron a Sörház téri főiskolai kollégium alagsorában nyolcvan centiméter magas víz gyűlt össze, ami az irattárat veszélyezteti, a szivattyúzást a hivatásos tűzoltók megkezdték. Úrhidán, Móron és Székesfehérváron is családi házak pincéjébe tört be a víz.
 
A ma reggelig lehullott eső miatt ismét emelkedik a Vas megyei vízfolyások vízszintje a felső szakaszokon, a középső szakaszokon megállt az apadás, és gyenge áradás kezdődött. A Gyöngyös és a Répce nem egészen fél métert emelkedett, a Rába Szentgotthárdnál 50 centimétert, és Körmendnél is megállt az apadás, lassan, de ismét árad a folyó. Rumnál is újabb gyenge áradásra számítanak a mai napon, és a völgybe kikerülő víz minden bizonnyal lassítja, akár meg is állítja a völgyi vizek apadását.
Szerdán eddig ötször kérték a megye tűzoltóinak segítségét. Volt ahol pincében felgyülemlett víz szivattyúzásához, máshol az erős szél és a nedves út miatt riasztották őket. Ezek mellett két árokba csúszott személygépjármű műszaki mentését végezte a katasztrófavédelem tűzoltó egysége, egy helyen pedig egy veszélyesen megdőlt fát kellett eltávolítani.
 
Zala megyében Jelenleg Nagykanizsán a Pivári utcánál zajlik olyan árvízi védekezés, amelyhez a hivatásos tűzoltóság közreműködését kérték. Itt a Principális-csatorna megemelkedett szintje miatt dolgoznak tegnap óta a nagykanizsai tűzoltók több szivattyúval a lakóházak védelme érdekében. A homokzsákkal történő védekezésbe további nagykanizsai tűzoltó erők kapcsolódtak be. Harmadfokú árvízi védekezés van érvényben a Zala folyón Zalaapátinál. Az elmúlt órákban tizenkét esethez riasztották a megye tűzoltó egységeit, többnyire kidőlt fa eltávolítását, árokba csúszott autók műszaki mentését és víz szivattyúzását végezték.
Jelenleg is tart a védekezés Nógrád megyében, Ludányhalászi településen, ahol olyannyira megemelkedett a belvíz szintje, hogy harmadfokú belvízvédelmi készültség mellett avatkoznak be. A védekezést homokzsákos zsilipmegerősítéssel és nagy teljesítményű átemelő szivattyú segítségével végzik. Az esőzés miatt ismét emelkedik az Ipoly szintje Ipolytarnócnál, itt harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A folyó más szakaszain most is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Minimálisan apadt a Zagyva patak szintje, de két mérési ponton enyhe emelkedés tapasztalható.
Győr-Sopron megyében másodfokúra emelték a készültséget a Marcal menti belvízvédelmi szakasz Holt-Marcal rész öblözeténél, ahol jelenleg négy mobil szivattyú üzemel.
Az elmúlt hétvégén lehullott csapadék, és a Mecsekben hirtelen elolvadt hó jelentősen megemelte a térség kis vízfolyásainak vízszintjét, ami Tolna és Baranya megyében is jelentős ár- és belvízi védekezési feladatokat tesz szükségessé. A Baranya-csatorna Baranya megye északi részének egyik fő vízgyűjtője, mely több kisebb vízfolyás vizét is befogadja, és nemcsak Baranya, hanem Tolna megyében is gondot okoz mind az árvízi- mind pedig a belvízi védekezés tekintetében. Délelőtt Döbröközön három házat kellett homokzsákokkal bevédeni.
Hajdú-Bihar megyében az elmúlt napokhoz képest nem sok minden változott, a korábban elrendelt készültségi fokozatot csak Hortobágy-Berettyó Bucsa-Nádudvari szakaszán változtatták meg, most már harmadfokú. Késő délelőttig egyszer kérték a tűzoltók segítségét belvíz eltávolításához, az esethez Debrecen belterületén kellett vonulni. Az elmúlt 24 órában összesen 14 ember négy eszközzel és három szivattyúval dolgozott a felgyülemlett csapadékvíz eltávolításán.
 
Csongrád megye kilenc településén folyik jelenleg védekezés. Elsőfokú Balástyán, Kiszomboron, Pusztaszeren, Kisteleken, Mindszenten és Csanyteleken, míg másodfokú Felgyőn, Újszentivánon és Székkutason. A katasztrófavédelem megyei egységei a délelőtt folyamán Makón és Szentesen szivattyúztak vizet.
 
Harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Fehér-Körösön, a Fekete-Körösön Antnál és Remeténél, valamint a Kettős- és a Sebes-Körösön, a Hortobágy-Berettyón pedig most is másodfokú készültség van érvényben. Békés megye öt önkormányzata tart fenn belvízvédelmi készültséget, két településen – Kötegyán, Körösladány – másodfokú, négy településen – Békéscsaba, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa, Szeghalom – elsőfokú a készültség.
A hivatásos tűzoltóknak még nem kellett a belvízi helyzet kapcsán beavatkozniuk.
 
Reggel óta összesen tíz esetben kérték a Pest megyei katasztrófavédelem segítségét a kertekben, pincékben, telkeken megjelenő nagy mennyiségű talajvíz és belvíz miatt. A csapadékos időjárás okozta belvíz leginkább a szentendrei, váci, ceglédi és érdi kistérségekben ad feladatot a tűzoltóknak. Dömsödön, Dunavarsányban és Tápiószőlősön elsőfokú, Nagykátán másodfokú, Kismaroson pedig harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Másodfokú készültség van a Zagyva és az Ipoly több szakaszán.
 
A tegnap lehullott csapadék hatására a Zagyva-Tarna rendszerben ismét emelkedik a vízszint, az újabb áradás miatt várhatóan rövidesen a Zagyván is megáll az apadás. A Jász-Nagykun-Szolnok térségében frissen lehullott csapadék hatására tovább árad a Hortobágy–Berettyó, tegnap a Karcag-Kisújszállás szakaszon harmadfokú védekezést rendelt el a vízügyi igazgatóság. A Tisza újabb tetőzése április 12-ére várható Szolnoknál nyolc méter körüli vízállással. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van a szolnoki önkormányzat kezelésében lévő mintegy négy kilométeres fővédvonalon is.
Belvíz elleni védekezéshez Újszász önkormányzata kért segítséget a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól, amely egy nagy teljesítményű szivattyút szállított a településre. A berendezés percenként 1800 liternyi víz átemelésére képes. Jászberény védekezési készletét pedig húszezer homokzsákkal töltötte fel a megyei katasztrófavédelem.

Vissza