Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Országosan jobb a helyzet
2013. április 04.
Az országban sehol nincs érvényben meteorológiai riasztás, és az előrejelzések szerint a korábbi napokénál nyugodtabb időjárás várható. Az elmúlt napok csapadékos időjárása azonban több megyében munkát ad a vízügy mellett a katasztrófavédelem szakembereinek is.
A magyarországi folyószakaszokon – Ipoly, Takta, Sajó, Lónyai főcsatorna, Tarna, Hármas-Körös, Rába, Mura – 1640 kilométer hosszon elsőfokú, 818 kilométer hosszon – Tisza, Túr, Zagyva, Bodrog – másodfokú, 321 kilométer hosszon – Hortobágy- Berettyó, Fekete-, Fehér- és Kettős-Körös, Kraszna, Zala – pedig harmadfokú árvízvédelmi készültség van.
 
Hét megye tizenkilenc településén folytatnak árvízi, tizennégy megye hatvanegy településén pedig belvízi védekezést. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan több mint 158 ezer hektár. Tizenkét vízügyi igazgatóság területén 16 szakaszon elsőfokú, 49 szakaszon másodfokú, kilenc szakaszon pedig harmadfokú a belvízvédelmi készültség.
Belvíz miatt országosan kilenc embert telepítettek ki. Továbbra is vannak forgalom elől elzárt utak, öt megyében összesen harmincegy.
Vízeltávolítás miatt tizenegy alkalommal kérték a katasztrófavédelem segítségét szerdán Fejér megyében. Székesfehérváron a Sörház téri főiskolai kollégium alagsorában nyolcvan centiméter magas víz gyűlt össze, amely irattárat veszélyeztetett. Úrhidán, Móron, Székesfehérváron és Válon is családi házak pincéjébe tört be a víz. Polgárdiban a Munkácsy Mihály-lakótelepen a vízgyűjtőaknák telítődtek, ezért a víz a garázsokba folyt. A Május 1. utcában egy körülbelül ötven négyzetméteres pincében másfél méter magasan állt a víz, amelyet a polgárdi önkormányzati tűzoltók kiszivattyúztak. Ercsiben és Dunaújvárosban a felázott talaj csúszott meg a Duna-parton. Lakosságvédelmi intézkedésre egyik helyszínen sincs szükség, a partfalcsúszás a lakosságra közvetlen veszélyt nem jelent.
Szerdán a Somogy megyei Fonóban beomlott egy körülbelül 150 négyzetméter alapterületű családi ház pincéje az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt. Az omlás következtében ledőlt az épület tűzfala is, a ház szerkezete veszélyesen megsérült, a helyreállításig nem használható. A tűzoltók elzárták a közműveket és kordonszalaggal lezárták a megrongálódott épületrészt. A tulajdonos elszállásolásáról rokonai gondoskodnak.
 
Összesen 13 esetben riasztották tegnap vízeltávolítási munkákkal kapcsolatban Tolna megye tűzoltóit, Dombóvár, Kisvaszar, Sásd, Bátaszék, Szekszárd és Tamási településekre vonultak. Szerdán Döbröközön három házat kellett homokzsákokkal védeni. Dombóváron a Bajcsy-Zsilinszky utcában pedig a belvíz eltávolításán dolgoztak folyamatosan, a vizet szivattyúval emelték át. A megyei katasztrófavédelem Tamásiba és Dombóvárra összesen hétezer homokzsákot szállított.  A megye vízfolyásai keddről szerdára virradóan még emelkedtek, de tegnap délután már apadás indult.
 
Este hat órakor megszűnt az árvízvédelmi készültség a Rába sárvári szakaszán. Vas megyében tegnap délután óta egyszer volt szükség az áradásból adódó tűzoltói beavatkozásra, a Csánigi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szivattyúzott vizet. Csökken azoknak az útszakaszoknak a száma is, amelyeket az ár- és belvízi helyzet miatt kellett a forgalom elől elzárni, ilyen jelenleg négy van.
 
Zala megyében tegnap délután óta nem volt  számottevő csapadék, így a folyókon és patakokon a hétvégi első után a második árhullám van levonulóban. Zalaapátinál tegnap hajnalban tetőzött a Zala folyó, azóta folyamatosan csökken a vízszint. Még érvényben van ugyan a harmadfokú árvízvédelmi készültség, de a folyó már az alsó szakaszán is apad.
A helyzet javulását mutatja az is, hogy jelentősen csökkent a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére beérkező segélyhívások száma is. Éjfél óta eddig két tűzoltói beavatkozásra volt mindösszesen szükség: a 75. számú főúton a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók egy kidőlt fa által okozott forgalmi akadályt szüntették meg, a keszthelyiek pedig Gyenesdiáson szivattyúzták ki egy lakóház pincéjéből a másfél méter magas vizet.
 
Az éjszaka során enyhén emelkedett az Ipoly vízszintje Nógrád megyében, tegnap délután óta apad ugyanakkor a Zagyva. Ipolytarnócnál tegnap délután négy óra óta kilenc centimétert  emelkedett az Ipoly, ezért továbbra is a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A folyó más szakaszain első-, illetve másodfokú a készültség. Húsz centimétert emelkedett a Maconkai tározó vízszintje, alacsonyabban áll ugyanakkor a Mátraverebélyi tározó vize. Ludányhalászi településen ugyancsak él a harmadfokú készültség a megemelkedett belvíz miatt, a helyszínen folyamatosan tartanak a védekezési munkálatok.
 
Nem történt jelentősebb változás tegnap óta Győr-Sopron megye ár- és belvízi helyzetében, jelenleg is másodfokú árvízvédelmi készültség van a Marcal menti belvízvédelmi szakasz Holt-Marcal része öblözeténél, ott négy mobil szivattyú üzemel. A Rába egyes szakaszain első-, máshol pedig másodfokon védekeznek.
Az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék jelentősen megnövelte a vitnyédi tó vízét, amelynek közelében egy fogadó és lakóházak vannak. A veszélyeztetett ingatlanok védelme érdekében a katasztrófavédelem egységei szivattyúzási munkálatokat végeznek, a vizet a tóból a fogadó mellett lévő Kardos-érbe emelik. A védekezési munkálatokban három önkéntes tűzoltó egyesület is részt vesz, 900 homokzsákot raknak le. Farád és Szany településen a vízelvezető árkok megteltek, a víz a lakott területek felé folyt, ezért az önkormányzat 700 homokzsákot kapott a védekezéshez. A belvízi helyzet megelőzése érdekében ezer homokzsák érkezett Csapod községbe.
 
Komárom-Esztergom megyében a tegnapi nap során a tatabányai kirendeltség területén tevékenykedő tűzoltóknak akadt dolguk. Kilencszer hívták őket vizet szivattyúzni, többnyire az esőzések miatt megtelt árkokból kellett a vizet eltávolítani, megakadályozva így, hogy az a házakba befolyjon, illetve a pincékben felgyülemlett vizet kellett kiszivattyúzni.
 
Nem változtak a készültségi szintek tegnap óta Hajdú-Bihar megyében sem, a Berettyó torkolatánál a Szeghalom-Darvas védelmi szakaszon továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
Harmadfokú a készültség a Hortobágy-Berettyó Bucsa-Nádudvar védelmi szakaszán. Több védelmi szakaszon elsőfokú a készültség, tíz védelmi szakaszon pedig a belvíz miatt van készenlét.
 
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye öt településén, Tiszalökön, Nyíregyházán, Nagyecseden, Kótajon és Gávavencsellőn folytatnak belvízi védekezést.
 
Csongrád megyében hat településen első, míg négy településen másodfokú védekezést rendeltek el, a Tisza Csongrád és Mindszent közötti szakaszán elsőfokú árvízi védekezés zajlik. Hat település első-, négy másik pedig másodfokon védekezik a belvíz ellen. A megyében összesen harminc szivattyútelep üzemel, ebből 22 éjjel-nappal működésben van. A szivattyúk csak a tegnapi napon összesen mintegy négymillió köbméter vizet emeltek át. Csongrádban jelenleg csaknem 26 hektár áll belvíz alatt. A Hármas-Körös egyes szakaszain emelték a készültségi szintet, így már van olyan rész, ahol másodfokon védekeznek.
Az ár- és belvízi helyzet a megye  tűzoltóinak is munkát adott, Szentes egyik ingatlanában a belvíz a villanyóra szekrényét veszélyeztette, itt szivattyúval avatkozott be a helyi egység, Makón pedig egy tanyaépületnél kellett a vizet eltávolítani. Egy másik makói lakóházat is belvíz veszélyeztetett, szivattyúzással oldották meg a helyzetet a tűzoltók. Szentesen három helyszínen is szivattyúzással avatkoztak be az egységek, egy állattartásra használt épületnél, illetve két lakóháznál nyújtottak segítséget.
 
A Fehér-Körösön az árvízi védekezési készültség másodfokúra módosult, Békés megye hivatásos tűzoltóinak az elmúlt órákban sehol nem kellett az ár- és belvíz miatt beavatkozniuk. Gyomaendrődön egy melléképületbe nagy mennyiségű víz folyt be, azt a Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság tűzoltói távolították el.
 
A tegnapi napon összesen negyvenkét segélyhívás érkezett a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába, a megye tűzoltói harminckilenc gépjárművel, százhatvanhárom fővel összesen harmincnégy helyszínen hajtottak végre vízeltávolítást ingatlanokból és szabad területekről.
 
Jász-Nagykun-Szolnok megyében  összesen 420 kilométer hosszú védvonalon tartanak fenn elsőfokú árvízvédelmi készültséget. Magasabb, másodfokú készültséget rendeltek el a Hármas-Körös jobb partján, valamint a Hortobágy- Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között. Harmadfokúról másodfokúra mérsékelték ugyanakkor a készültséget a Zagyva mindkét partján. A legmagasabb szint van érvényben a Hortobágy-Berettyón Karcag- Kisújszállás térségében.
A belvíz miatt jelenleg Fegyvernek településen, a Büdöséri belvízöblözetnél kell a legmagasabb fokozatban védekezni.

Vissza