Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A legtöbb folyó apad
2013. április 04.
Az országban sehol nincs érvényben meteorológiai riasztás, és az előrejelzések szerint a korábbi napokénál nyugodtabb időjárás várható. Az elmúlt napok csapadékos időjárása azonban több megyében még mindig munkát ad a vízügy mellett a katasztrófavédelem szakembereinek is.
Ma délelőtt négy alkalommal kérték a katasztrófavédelem segítségét Fejér megyében. Polgárdiban, Móron, Bodajkon és Csóron riasztották a tűzoltókat, mindannyiszor pincéből kellett az ott felgyülemlett vizet eltávolítani.
Folyamatosan apadnak Tolna megye vízfolyásai, ez alól egyedül a Kapos kivétel, a folyó Kurdnál jelenleg stagnál. Megelőző védekezés egy településen sem zajlik. A tegnapi nap folyamán a megye tűzoltói 13 műszaki mentéshez vonultak, ezek mindegyike vízeltávolítási munkálat volt, Dombóváron, Kisvaszaron, Sásdon, Bátaszéken, Szekszárdon és Tamásiban kérték a segítségüket.
 
Este hat órakor megszűnt az árvízvédelmi készültség a Rába sárvári szakaszán, és a víz szintje a mai napon tovább csökkent. Vas megyében reggel óta ötször volt szükség tűzoltói beavatkozásra, mindannyiszor pincéből szivattyúztak vizet. Az ár- és belvízi helyzet miatt jelenleg is négy útszakasz van a forgalom elől elzárva.
 
Sokat javult az árvízi helyzet Zala megyében. Ahol még érvényben van a harmadfokú árvízi készültség, ott is levonulóban van az árhullám. Nyúlgát magasításán a Principális csatorna mellett dolgoznak Nagykanizsán. A Pivári utca környékének védelme érdekében a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjének irányítása mellett jelenleg mintegy 130 ember dolgozik egy megközelítőleg ötszáz méteres szakaszon. Lakóházak egyébként itt sincsenek közvetlen veszélyben. A város hivatásos tűzoltó-parancsnokságának szivattyúi az éjszaka folyamán is folyamatosan működtek, és távolították el a vizet a védett oldalról.
Jól mutatja a helyzet javulását, hogy a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság műveletirányítási ügyeletére ma már csak négy olyan segélyhívás érkezett, amely összefüggésbe hozható az elmúlt időszak csapadékos időjárásával. A kialakult helyzetet és annak kezelését egyébként délelőtti látogatása során Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója is értékelte.
 
Az éjszakai tetőzés után most már folyamatosan csökken az Ipoly vízszintje, és bár ez igaz a Zagyvára is, Ludányhalásziban, ahol tizenöt lakóházat veszélyeztet a víz, még mindig tart a belvíz elleni védekezés, működik az átemelő szivattyú. Az apadás ellenére most is a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Zagyva patak Nógrád megyei szakaszaira ugyancsak az apadás a jellemző, ezeken elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Csökken a víz a Maconkai és a Mátraverebélyi tározónál is.
 
Továbbra sincs érdemi változás Győr-Sopron megye ár- és belvízi helyzetében, jelenleg is másodfokú árvízvédelmi készültség van a Marcal menti belvízvédelmi szakasz Holt-Marcal része öblözeténél, ott négy mobil szivattyú üzemel. A Rába egyes szakaszain első-, máshol pedig másodfokon védekeznek.
Szivattyúznak a sok csapadék miatt megemelkedett vitnyédi tónál, mert a közelben lakóházakat és egy fogadót kell a víztől megvédeni. A munkálatokban három önkéntes tűzoltó egyesület is részt vesz, homokzsákokat pakolnak.
 
Nem változtak a készültségi szintek reggel óta Hajdú-Bihar megyében, a Berettyó torkolatánál a Szeghalom-Darvas védelmi szakaszon továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
Harmadfokú a készültség a Hortobágy-Berettyó Bucsa-Nádudvar védelmi szakaszán. Több védelmi szakaszon elsőfokú a készültség, tíz védelmi szakaszon pedig a belvíz miatt van készenlét. Késő délelőttig hat szivattyúval 14 ember dolgozott a belvíz eltávolításán Debrecen, Hajdúszoboszló és Balmazújváros területén.
 
Csongrád megyében délelőtt két helyszínen avatkoztak be a katasztrófavédelem egységei. Makón, a Kürt utcába hívták a helyi tűzoltókat, mert a belvíz lakóépületet veszélyeztetett, itt vízszivattyút alkalmazva avatkoztak be. A másik jelzés Szentesről, a Vásárhelyi útról érkezett, ahol egy régi építésű ház fala megdőlt és a járókelőket veszélyeztette. A kiérkezett egység kézi szerszámokkal avatkozott be.
A megyében jelenleg kilenc településen zajlik belvízi védekezés. Balástya, Kiszombor, Pusztaszer, Kistelek, Csanytelek területén első, míg Felgyő, Újszentiván, Székkutas és Mindszent település önkormányzata másodfokú belvízvédelmi készültség mellett végeznek vízkár-elhárítási tevékenységet. Megyeszerte tizenegy munkagép, két szállító jármű és tizenkét szivattyú segíti a védekezésben résztvevő 152 embert.
 
Harmadfokú készültség van érvényben a Hortobágy-Berettyón, a Hármas–Körösön, a Kettős-Körösön, a Sebes-Körösön és a Fekete-Körösön, másodfokú a készültség a Fehér-Körösön és a Berettyón. Annak érdekében, hogy a jelentősen megemelkedett Hármas-Körös ne duzzassza tovább a Hortobágy-Berettyót, a mai napon lezárják az Árvízkaput. Békés megyében jelenleg kilenc önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget. Három településen – Kötegyán, Szeghalom, Körösladány – másodfokú a készültség, hat településen pedig – Békéscsaba, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa, Gyomaendrőd, Kétegyháza – elsőfokú készültség van érvényben. A békési tűzoltóknak továbbra sem kellett ár- és belvízi helyzet miatt beavatkozniuk.
 
A helyzet normalizálódását mutatja, hogy késő délelőttig már csak négy estben kérték a Pest megyei katasztrófavédelem segítségét belvízi helyzettel kapcsolatban. A reggeli órákban Dányon, Ráckevén, Vácon és Cegléden kellett az egységeknek beavatkozniuk pincében, melléképületben, illetve kertben felgyülemlett víz miatt.
A Cegléden és Nagykátán elrendelt másodfokú, valamint Tápiószőlősön, Törtelen, Dunavarsányban és Dömsödön elrendelt elsőfokú belvízvédelmi készültséget a polgármesterek továbbra is fenntartják, azonban tényleges védekezési munkálatok már csak Nagykátán és Cegléden zajlanak. Cegléden ideiglenes árkokat ásnak a Szüret utcában, hogy elvezessék a vizet a csatornába. Három szivattyú is működik folyamatosan a Törteli úton, míg Nagykátán árkokat mélyítenek a Király utcában.
Ma hajnalig mintegy negyven centimétert emelkedett az Ipoly vízszintje Ipolytölgyesnél, a Zagyva szentlőrinckátai szakaszán hajnal óta stagnálás mutatkozik. Mindkét szakaszon napok óta másodfokú árvízvédelmi készültség van, azonban tényleges védekezési munkálatokra egyelőre nincs szükség.

Vissza